Неделя, 14 Мар 2021
            
Икономика

Бизнес план и нов проект ще се правят за реконструкцията на Летния театър

  04.08.2019 17:31
Бизнес план и нов проект ще се правят за реконструкцията на Летния театър

Реконструкцията на второто горнооряховско читалище – „Братя Грънчарови – 2002” или Летния театър, както знаят сградата горнооряховчани, е един от одобрените проекти по Инвестиционната програма за градско възстановяване и развитие на град Горна Оряховица. Част от тази програма бяха завършените вече проекти за реконструкция на площада, Детския кът, улица „Иван Момчилов”, ремонта на няколко детски градини и Трето основно училище, за изграждане на обекти за социални услуги. На практика ремонтът на Летния театър е последният незапочнат проект от тази програма и ще бъде първият, който ще се реализира по новите правила за финансиране от ОП „Региони в растеж”.

Проектите, които получават 100% безвъзмездна помощ, вече остават в миналото. Анализът е показал, че те не са довели до качествена промяна на живота в България. Европа изля стотици милиони евро в България през последните две десетилетия, но реалният растеж е незабележим. Средствата се инвестират в проекти, които трудно се поддържат и нямат устойчивост или пък буквално се хвърлят по поляните, превърнати в стадиони, вместо в пасища.

Това налага и промяна на стратегията и създаване на нови правила, които би трябвало да имат и възпитаващ ефект. Целта е да се изгради по-добра финансова дисциплина и предприемачески дух у получателя на помощта, да се приучи към разумно боравене с финансовия ресурс и т. н. Не на последно място целта е да се стимулират частните инвестиции в проекти от публичен интерес и въобще да се развие загрижеността на българите за интересите на местните общности.

В бъдеще финансирането на проекти, одобрени от ОП „Региони в растеж”, ще е смесено – безвъзмездната помощ ще бъде комбинирана с нисколихвено кредитиране. В институционалния жаргон втората част се нарича финансов инструмент. Фонд мениджърът за финансови инструменти в България е разделил южната и северната част на страната и има подписани договори за управление на ресурсите за двете част. За Северна България финансовият инструмент се управлява от „Фонд за градско развитие Север”. Той стъпва на опита си с инициативата JESSICA, която в предишния програмен период предоставяше нисколихвени кредити.

В новата програма се финансират проекти по Приоритетна ос 1 - свързани с проблеми на градската среда и ос 6 – туристическия потенциал и паметниците на културата. Основната разлика от начина, по който се е финансирало досега е, че ще се подкрепят проекти, които имат потенциал за генериране на приходи. Като идеята е не просто да се ремонтира нещо, което не е сигурно дали някому е нужно, а да се инвестира в обект, който ще предизвика развитие.

Горна Оряховица ще кандидатства с проекта за крепостта Ряховец по ос 6, а с Летния театър по ос 1. И за двата проекта се работи с консултанти, които подготвят проектната документация за кандидатстване пред ФГР Север. За крепостта подготовката е доста напреднала и консултантът вече направи обществено обсъждане на идеите.

Проектът за Летния театър започва да се развива сега с обществена поръчка за избор на консултант. Той трябва да направи анализ на възможностите, да помогне за преправяне на проекта, което се налага при новия подход за финансиране и да направи бизнес план, с който ще се кандидатства пред Фонда.

Промяната в цялостната философия на европейското финансиране ще доведе и до някои качествени промени в самия проект за реконструкция на сградата. От подвижния купол, който бе замислен в началото, вероятно ще трябва да се лишим – прекалено е скъп и труден за поддържане и не си струва, ако не е изцяло подарък. А подаръци вече няма да има. Принципно е възможно безвъзмездната помощ да стигне до 85%, а финансовият инструмент да е 15% от стойността на проекта. Успех ще е обаче, ако Общината договори 60 на 40 или дори 50 на 50%. Тепърва ще трябва да се обмислят добре и идеите за развитие на сградата на „Братя Грънчарови”, така че да има приходи. Естествено от едно Читалище не се очаква да се прехвърли изцяло на бизнес територията, то ще си запази социалната роля, но заедно с това трябва да се мислят форми, които ще доведат до собствени приходи и автономност в издръжката и поддръжката на сградата.

Този принцип ще се прилага към всички проекти през следващия програмен период. Чрез ФГР Север може да се обнови изцяло и спортната инфраструктура, но там целият проект трябва да мине по линия на финансов инструмент – тоест кредит. От там насетне спортните клубове ще бъдат принудени да работят по съвсем нови правила и да спрат да разчитат на пълната общинска издръжка.

Това е само един от примерите за обсега на Фонда, който в рамките на този програмен период ще разполага с около 200 милиона лева. Кредитирането се извършва при преференциални ценови параметри. Получатели могат да бъдат не само общините, но и частни компании, публично-частни партньорства, неправителствени организации. По ос 1 се финансират проекти в 17-те най-големи градове на Северна България, сред които е и Горна Оряховица. По ос 6 проектите трябва да се отнасят за обекти със световно или национално значение в някоя от 14-те области между Балкана и Дунава.

От всички проекти се очаква „да генерират положителни нетни парични потоци, които да осигурят редовното обслужване на кредита”. Накратко новите правила ще рекат, че търпението на Европа се е изчерпало и наливането на пари в пясъка ще спре. Или поне такива са добрите намерения. А ремонтът на НЧ „Братя Грънчарови” ще е първият горнооряховски тест как се справяме при новите условия.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
европейско финансиране читалище Ряховец тест
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати