Петък, 25 Oct 2024
            
Други

Сухиндол празнува Илинден

  02.08.2019 15:22
Сухиндол празнува Илинден

По стара традиция Сухиндол празнува Илинден.  В 10 часа в храм  „Св.св.Петър и Павел“ бе посрещната иконата с мощите на Св. Ефрем Нови. Това се случва с благоволението на Великотърновския митрополит Григорий и по покана на Общината. Иконата е изложена за поклонение през целия ден. По-късно, в 17 часа, тук ще се отслужи молебен за жителите и гостите на община Сухиндол. 18,.30 часа, храм „Св.св.Петър и Павел“. След молебена ще бъдат представени книгите за великия Божий угодник на Светата ни църква "Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът светкавица".

В 15 часа, в Ритуалната зала се открива документална изложба и ще се прожектира филм за писателката  Яна Язова. Талантливата, но малко позната на широк кръг  читатели белетристка, поетеса и автор на книги за деца, е родена през 1912 г. в Лом, но е свързана със Сухиндол. Бащата на Люба Тодорова Ганчева (истинското име на писателката), е потомък на болярски род, спасил се в Сухиндол след падането на България под турско робство.

Следва по програма Тържествено заседание на Общинския съвет.

От 19,30 часа на централния площад започва веселата част от празника. Самодейци ще представят ритуала „Поднасяне на брадата“, след което фолклорна програма ще повдигне настроението. Тя е с участието на ДГ „Соня“, ДЮФА „Шарени мъниста“, ТГ „Феникс“, самодейни състави от НЧ „Трезвеност“. Гост – изпълнители са „Виво Монтана”.

 


Ключови думи
Илинден Сухиндол
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета