Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Светски

Рая Димитрова обедини кулинарите на Горна Оряховица

  28.07.2019 16:36
Рая Димитрова обедини кулинарите на Горна Оряховица

Заедно ще готвим всеки ден. Обещанието дава Рая Димитрова от Горна Оряховица, която създаде фейсбук групата „Какво да сготвим днес? Попитай ме?“. За отрицателно време тя стана привлекателна за хоби готвачи, които към днешна дата вече наброяват близо 1500 души. Голяма част от тях са от Горна Оряховица, а всяка новопубликувана рецепта изумява създателката на групата. В Горна Оряховица и региона има изключителни майстори в кухнята, категорична е Рая.

Самата тя застава до печката преди 3 г. Тогава сключва брак с Драгомир, който впоследствие се оказва най-голямото й предизвикателство. Капризен е, но покрай него открих забавната страна на готвенето, признава младата жена. Веднага дава пример. Драгомир я помолил да му направи бисквитена торта. По нейните критерии десертът се получил много сполучлив, но съпругът й не го одобрил, защото... му го поднесла в кръгла, вместо в правоъгълна тава. Друг път станал и сам си направил сандвичи, защото тези, които му сервирала Рая, били срязани през средата, а не по диагонал. Не издържа дълго да се прави на сериозен и недоволен и след минути вече си е признал, че се шегува с мен, смее се Рая.

Създава готварската група, защото иска да контактува с други млади домакини и заедно да се въвеждат в магията на кулинарията. Сама определя „Какво да сготвим днес? Попитай ме?“ като място за непретенциозна храна – такава, каквато да си приготвиш след работа. Идеята на Рая е да дава поле за изява на всеки, който готви, без значение дали месото му е попрепечено или покривката измачкана. В забързаното ни ежедневие невинаги имаме време за гурме, затова предпочитам по-традиционните неща, обяснява графичният дизайнер.

И традиционни, и недотам типични торти бяха подадени за участие в конкурса за торта, който Рая обяви буквално броени дни след създаването на групата. Само за денонощие са постнати над 100 торти. Сред които и торта на моя братовчедка, която досега скромно е криела таланта си, смее се Рая. Самата тя осигурява наградата за победителя – Елена Йорданова от Варна и нейната „Три шоколада“  - тефтер с името й.

Още по-интересен й е обаче друг конкурс, който предстои. Рая предизвиква членовете на групата да снимат тефтерите на своите майки и баби с убеждението, че там се крият истински находки. Идеята й е да изпробва такива рецепти, да ги нагоди към вкуса на семейството си и, вече пречупени през личния й опит, да ги събере в книга. Книга, която да подарявам на близки и приятели, за да не изчезват класическите рецепти, уточнява Рая.

В книгата задължително ще включи рецепта за кекс, който винаги й се получава. Най-завъртяното солено ястие, което е правила досега, е кебап по шопски – панирани шишчета, които после се пекат в доматен сос. С тях Рая и Драгомир били решили да впечатлят родителите си, а рецептата взели от Сборника с рецепти за заведения за обществено хранене. Получиха се страхотни, вярно, но едва ли ще повторим, много време отнема, смее се Рая. Няма да повтори и торта, която заедно със сестра си правили половин ден. Впрочем Рая вече подготвя книгата си – от 2 г. насам снима всичко, което готви, и събира архив.

Признава, че колкото и да обича да готви солена храна, десертите я привличат повече. Сигурно защото в тях влагаш повече старание и душа, понеже са по-капризни, смята Рая.

Единственото нещо, което не хапва тя, е свинска супа. Няма обяснение защо е така – няма травма от детството, нито се е тровила с такава супа... Не обичам и това си е, но пък с Драго можем да ядем леща всеки ден, признава младата жена.

Засега кой знае колко сериозни гафове в кухнята няма. В началото й било трудно да докара хляба в хлебопекарната, но опитът й показал, че успехът идва с точното спазване на рецептата. Не успява обаче да се спогоди с яйцата по панагюрски, които и до ден-днешен не й се получават. От тях почти се е отказала, но си е обещала един ден да се научи да меси.

Напоследък все по-често започнали да я търсят за консултации при готвенето. Това леко смущава Рая, защото все още няма самочувствието на опитен до степен да дава съвети готвач. Вярва, че нещата й се получават заради любовта, с която ги прави и че няма намерение да превръща готвенето в нещо по-различно от хоби.

Кухнята е сърцето на семейството, дори в чисто битов план – с мъжа ми там прекарваме повечето си време вкъщи. Радва ме, че уважението към професията на готвача се завърна. Лично аз уважавам не по-малко всеки хоби готвач, който прави чудеса край фурната. Надявам се към групата да се присъединят още горнооряховчани, и не само, които да показват нови и нови вкусотии, споделя Рая Димитрова.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
Рая книга рецепги готвачи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати