Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура

История за любовта от пръв поглед разказва във Велико Търново Държавна опера – Русе

  23.07.2019 12:47
История за любовта от пръв поглед разказва във Велико Търново Държавна опера – Русе

Трогателната история за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и по детски наивните мечти, за всеотдайността и за жертвоготовността ще разкаже Държавна опера-  Русе с новата си постановка на оперния шедьовър на Джакомо Пучини – лиричната драма „Бохеми“.
Сюжетът пренася публиката в бохемската мансарда, издигнала се високо над Париж, по-близо до звездите, към които са полетели стремленията и мечтите на няколко приятели – бедни студенти, подвластни на музите на изкуството.
Разказът на красивата приказка ще бъде поднесен чрез режисурата на известния български оперен режисьор Георги Симеонов – страстен почитател и добър познавач на традициите на италианската опера.
Музиката на гениалния майстор на веристичната опера Джакомо Пучини ще оживее с брилянтните умения на Оркестъра и Хора на Русенската опера. Тя ще бъде интерпретирана от диригента Маестро Сунай Муратов – един от българските оперни диригенти, доказал у нас и в чужбина професионалния си авторитет със своите чувственост, вещина и задълбоченост.
И малко история - премиерата на първата постановка на „Бохеми“ на русенска сцена се сътояла на 12 октомври 1951 година. Диригент-постановчик тогава е знаменитият български диригент Добрин Петков (1923-1987), който е и един от основателите на русенския оперен театър. Режисьор на постановката е известният режисьор с международно признание и слава Михаил Хаджимишев (1914-1987). Художник е съпругата му Ани Хаджимишева, верен сътрудник и художник на много негови постановки, а хор-майстор – Илия Илиев.
Историческата справка показва, че тази постановка е представена в над 80 представления! Първата изпълнителка на Мими е била сопраното Пенка Маринова, а ролята на Родолфо за първи път в Русе изпълнява тенорът Йорго Стефанов.

„БОХЕМИ“ опера от Джакомо Пучини
либрето Луиджи Илика и Джузепе Джакоза
Диригент- Сунай Муратов
Режисьор- Георги Симеонов
Сценограф- Валентин Токаджиев
Хормайстор – Стелияна Димитрова – Хернани
Хормайстор – детски хор – Свилен Димитров
Концертмайстор – Мария Павлова

Родолфо - Петър Костов
Мими - Галина Стоянова
Марсел- Добромир Момеков
Колин – Момчил Миланов
Шонар - Георги Димитров
Мюзета -Даниела Караиванова
Беноа - Владимир Маринов
Алсиндоро - Стоян Стоянджов,
Митничар - Стефан Пенчев
Перпиньол – Иван Пенчев

На 3 август 2019 от 21 часа на сцената на крепостта Царевец, Държавна опера – Русе ще представи тази красива постановка пред жителите и гостите на град Велико Търново.


Ключови думи
Бохеми
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати