Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Откриха Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

  15.07.2019 13:27
Откриха Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов откри 42-то издание на Международния летен семинар по български език и култура. В аулата на университета проф. Бонджолов приветства над 100 участници от цял свят.
„За мен е удоволствие да ви приветствам в старопрестолния град Велико Търново в духовната и културна столица на България. По традиция през месец юли започва нашият семинар и така вече 42 години. Винаги ни е събирало любопитството и желанието да научим общия език, на който да се разбираме и моята България, която по това време на годината е най-гостоприемна. Радва се да посрещна гости от различни краища на света, дарявайки светлина и топлина, омайвайки с красотата на своята природа, с песента на птиците, с езика, историята и културата на един древен европейски народ. Ние сме щастливи да посрещнем представители от 4 континента. Студенти, докторанти, преподаватели, преводачи, журналисти, лекари, икономисти, инженери, администратори, хора с най-различни професии и обединени от една цел. Да получат повече знания по езика, на който говорят българите, да опознаят по-добре историята, традициите и културата на народа ни. За тези дни, в които ще сме заедно, границите помежду ни ще се стопят, преградите и предразсъдъците ще изчезнат, а словото и общуването ще градят мостове на приятелство, които ще ни свързват и занапред“, сподели при откриването проф. Христо Бонджолов.
Специален гост на откриването беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше посрещната с хляб и сол. Тя се спря и пред оркестъра на СУ „Емилиян Станев“, като попита децата какво ще й изсвирят. Йотова се обърна и към всички участници в семинара, като изтъкна значението на българския език и мотивацията за неговото изучаване в цял свят.
„Вече сте над 100 от различни континенти. Тук сред вас са хора с най-различни професии. Сигурно сте много различни, но сте обединени от едно. Това е голямата ви любов към българския език, към българската култура. Разбирам, че там където живеете, където работите българският език е част от вас, вие си служите с него не по задължение, не по професия, а защото искате да го говорите и искате да чувате със слуха си красивата българска реч“, каза от трибуната вицепрезидентът. Йотова подчерта, че иска през всичките дни на семинара участниците да почувстват гордостта, която всеки българин носи в себе си за величието на българската държава.
„Държава не само на територия, но и държава на духа, държава която е известна с познание, култура и книжнина. Днес българският език е в духовния напредък на цяла Европа. И не случайно искам пред вас да цитирам думите на папа Йоан Павел II, който нарече светите братя Кирил и Методий- духовните първоучители на Европа. А вие днес сте в университета, който носи тяхното име. Преди 11 века солунските братя създадоха славянската азбука, за да пропагандират и да утвърдят християнството. Азбуката оцелява благодарение на българската държавност. Преславската и Одринската книжовни школи раждат нова християнска цивилизация- славянската. Кирилицата, по данни на БАН, се използва от над 300 млн. души по света. Работата на семинара е не само да утвърдите знанията си, а да ви вдъхне от тази кирилометодиева традиция, от тази гордост“, сподели Илияна Йотова.
Международният летен семинар ще продължи 3 седмици, като организаторите са създали богата програма с екскурзии и беседи за участниците.


Ключови думи
семинар Йотова Бонджолов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати