Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Илияна Йотова във Велико Търново: Не искам да ми бъде отнето правото да гласувам машинно

  15.07.2019 12:25
Илияна Йотова във Велико Търново: Не искам да ми бъде отнето правото да гласувам машинно

Като български гражданин не искам да ми бъде отнето правото да гласувам машинно, това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че аргументите за отпадане на машинното гласуване не са аргументирани. Самата тя поясни, че не разбира логиката за премахването именно за местния вот.
„Законът ми беше дал правото да гласувам и машинно. Нито един аргумент на тези, които искат неговата отмяна не беше убедителен за мен. Нито грешките, нито финансовата страна на въпроса и като гражданин не искам да ми бъде отнето това право. Ще дам и друга страна на отговора. Ако се върви професионално към електронно гласуване, към създаване на защитен софтуер, така че и тези хора, които живеят в чужбина и са с български паспорт, да имат възможността още по-смело да участват в българските избори, ще бъде още по-добре. Аз разглеждам машините само като един етап“, сподели вицепрезидентът.
Йотова коментира и стартиралата процедура за нов Главен прокурор. Тя подчерта, че е  привърженик на разделението на властите и изрази увереност, че процедурата ще бъде прозрачна.
„Крайният подпис е на президента, нормално е той да бъде осведомен за различните тенденции за нов Главен прокурор. Но аз съм привърженик на разделението на властите, както повелява Българската конституция. Нека в един спокоен диалог се избере най-добре подготвения човек. Имаме проблеми, знаете все още има мониторинг, който наблюдава съдебната система, така че от полза всички нас ще бъде изборът да бъде сполучлив и успешен.  Мисля че достатъчно сме си направили изводите и колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре би било и за самата професионална гилдия. Не очаквам да има спекулации в това отношения, мисля, че ще направим добрия избор“
Вицепрезидентът взе отношение и по повод привличането на студенти от чужбина с българско самосъзнание.
„Не успяваме все още, не случайно направихме една поредица от студентски лаборатории. Срещнахме се с децата, които са от български произход, които имат желанието и възможността, дадени от българската държава, да се обучават в нашите висши учебни заведения. Искам да благодаря на трите министерства на МВР, МВнР, на образованието. Заедно с колегите от тези министерства подготвихме една поредица от мерки и се надявам в най-скоро време да има промяна в съответното законодателство в Закона за чужденците в България, така че максимално да облекчим децата, които пребивават тук. Да не създаваме допълнителни административни затруднения. Които от тях искат да останат и да правят своята кариера в България са добре дошли. Но за нас е много важно, че те ще са възпитани и ще получат своето образование тук у нас“, обясни Илияна Йотова. По думите й към момента не успяваме да попълним отпуснатите бройки от близо 2000 души, като подчерта, че очевидно все още нещо не достига на държавата, за да привлече тези хора в България.
Илияна Йотова беше във Велико Търново за да открие Международния летен семинар по български език и култура, който се провежда за 42-ри път във Великотърновския университет. 


 


Ключови думи
Илияна Йотова гласуване ВТУ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати