Събота, 01 Oct 2022
            
Други

Рекорден брой участници очакват организаторите на Балетната академия в Марян

  14.07.2019 09:25
Рекорден брой участници очакват организаторите на Балетната академия в Марян

В деветгодишната история на балетната академия това лято отчитаме рекорден брой участници. Поради големия интерес формираме още една балетна група, която ще се ръководи от Никола Хаджитанев – една от най-ярките звезди на мъжкия ни балет. Тя ще репетира в читалището на с. Костел и в момента материалната база се подготвя за ефективни занимания. След Марян и Руховци включваме в програмата на школата още едно китно селце в Еленския балкан. Стараем се да разширим нашата дейност и с това да допринесем още за оживяването и развитието на малките общности в региона.
Младите таланти са от цяла България, има две деца от Ню Йорк и Бостън. Радващо е, че 90% от миналогодишните участници са отново тук и това е положителен атестат за полезността на обучението в балетната академия. Щастливи сме, че отново имаме подкрепата на Фондация „Америка за България“, на Община Елена, кметските наместници в трите села, както и на нашите частни дарители“ – сподели за балетна академия Марян 2019 доц. д-р Диляна Никифорова, примабалерина. Тя е главен организатор на частната инициатива на професионалисти-ентусиасти за лятна школа за млади таланти, които имат желание да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели в България.

Обучението това лято започва на 3 август и по традиция ще приключи със спектаклите в Марян и Елена на 15 и 17 август, в които са включени откъси от балетите „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и др. Децата от балетната академия, представители на десет школи и училища в страната, ще играят на сцената заедно със звездите от Националния балет – примабалерините Диляна Никифорова, Дарина Бедева, Марта Петкова и премиер-солистите Трифон Митев и Никола Хаджитанев. Всички те, Капка Роглева и Ирма Каспарян са техни педагози и репетитори по време на летния балетен лагер. Той съчетава чудесно обучението на децата с отдих, туризъм сред природата, забавления и нови приятелства.


Ключови думи
Марян
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати