Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Започна възстановяването на църквата в Хаджидимитрово

  08.07.2019 09:41
Започна възстановяването на църквата в Хаджидимитрово

По време на празника на село Хаджидимитрово – 6 юли, официално бе дадено начало на ремонтно-възстановителните дейности на църковния храм „Св. Архангел Михаил“. В двора на църквата водосвет отслужиха архиерейският наместник Руслан Личев и свищовски свещеници.


На място присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова, кметът на село Хаджидимитрово Емил Тодоров, представители на общинска администрация и много местни жители.


Кметът на селото Емил Тодоров изрази голямата си благодарност за подкрепата на общинското ръководство и на министър Боил Банов, благодарение на които започва така дългоочакваният ремонт на храма. По-късно на централния площад в селото Генчо Генчев съобщи добрата новина пред жителите на Хаджидимитрово за началото на ремонта на храма и пожела много скоро те отново да могат да го посещават.
Припомняме, че през 2013 г., след пропадане на северния зид, покривът на църквата рухна. Преустановено е извършването на църковни ритуали. В момента състоянието на сградата е окаяно.
По време на посещението си в Свищов министърът на културата Боил Банов обеща да съдейства за реализиране на ремонта на църквата, която е със статут на единична недвижима културна ценност. Храмът е обявен за художествен паметник на културата от местно значение преди 40 години с писмо №2586 от 05.07.1979 г. Строителството на църквата е започнало в далечната 1859 година, след получаване на ферман от Султана и е завършено през 1862 година.
През 2018 г. кмета на община Свищов Генчо Генчев предприе действия за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Главна дирекция на „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи. Определени са видът и обемът на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. След ремонта в нея ще бъдат върнати демонтираните и съхранени икони от иконостаса, църковната утвар, както и документите на храма.


Ключови думи
Хаджидимитрово
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати