Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Кметът инж. Емануил Манолов: Всички заедно ще съхраним Павликени като град на трудолюбивите и отзивчиви хора

  29.06.2019 18:36
Кметът инж. Емануил Манолов: Всички заедно ще съхраним Павликени като град на трудолюбивите и отзивчиви хора

На Петровден Павликени посреща празника си. Как се променя обликът на града - разговор с кмета му инж. Емануил Манолов.

- Близо 8 години управлявате община Павликени, кои от поставените задачи успяхте да свършите?
- На прага на 76-та годишнина от обявяването си за град Павликени е много по-благоустроен, уютен и красив. Това се отнася и за останалите населени места в общината. Такава задача си поставих като кандидат за кмет през 2011 г. и неотклонно я следвам. Мисля, че резултатът е пред очите на всички.
Стараем се жителите на Павликени да не усещат липса на нещата, които имат хората в големите градове. Ако сте родител, за детето Ви има съвременни и сигурни детски градини. Ако имате ученик – той може да учи в модерни училища, които вече инвестират в интерактивни дъски, изпращат младежите на практики и обмени в чужбина, въвеждат дуалното обучение. Ако искате културен живот – над 120 събития се организират годишно. Ако искате да спортувате – нови обекти са на разположение, сред които фитнес площадки на открито, покрит плувен басейн, тенис кортове, стадион, зали и др. Можете да работите в някое от предприятията в нашата община, а много от тях са на световните пазари – изнасят продукцията си в чужбина или работят с външни контрагенти. Ако човек се разболее – има наблизо общинска болница, която инвестира в нова апаратура и обновяване на сградата.
Павликени напредна много в изминалите осем години. Това откриват и многобройните чужденци, които избират нашите населени места и се устройват тук. Само в последните осем години хора от Финландия, Германия, Англия, Русия, Тайланд намериха уютно местенце за своето семейство в нашите села. Това говори много за качеството на живот при нас.
- А за какво не стигнаха времето и парите?
- Усилено продължаваме с инвестициите в инфраструктура. Проблемът беше толкова голям през 2011 г., че няма как да се справим за два мандата. Днес половината от четвъртокласните пътища между населените места са изцяло реновирани. Амбицията ни е да продължим този процес и подготвяме още проектни предложения. Повече от половината от канализационната и водопроводната мрежа в града е подменена. Имаме още етапи до цялостното завършване на ВиК мрежата в града. За радост от 2015 г. работи ГПСОВ.
Още време ни е нужно, за да убедим българските и чуждестранните туристи, че си заслужава да дойдат за няколко дни при нас и да видят чудесните културно-исторически обекти, които имаме.
Работим усилено по идеята да се завърши околовръстния път на град Павликени. Идейният му проект е още от 80-те години на XX век и дори е започнато строителството като е изграден надлез над жп линията, а с трошенокаменна настилка е покрита част от трасето. Въпросът е важен за нас, защото така ще отклоним натоварения трафик от тежкотоварни МПС извън града. Очакванията са, че този трафик ще се увеличи след преминаването на магистралата на два километра от Павликени. Искаме да сме подготвени за това предизвикателство и настоявам за среща с министъра на регионалното развитие, за да получим подкрепа от тях.
- Община Павликени е един от добрите примери, градът, а и населените места постоянно променят облика си, разделяте ли проблемите на малки и големи?
- При правилно поставяне на приоритетите, няма малки и големи проблеми. Има такива, които се разрешават бързо, защото са в преките ни компетенции, и такива, които изискват време, защото ангажират повече институции или огромни бюджети.
За осем години редица български институции посочиха Павликени като успешен пример, по който другите общини да се ръководят. В социален план сме сред първенците по приемна грижа, не само като брой приемни семейства, но и като качество и отношение към предлаганата услуга. Общината два пъти беше отличавана с наградата „Екообщина“ за своите проекти за околната среда. Носители сме на Европейски етикет за качество. Изпълняваме съвестно и стандартите ISO.
Всичко това е гаранция, че като местна власт успяваме да разрешим проблемите, които ни се поставят.
- Павликени е с разнообразна и богата културна програма, колко труд влагате в изготвянето и реализирането й?
- Трудът за организирането на тези над 120 събития е огромен, но не това е важното. Важното е, че днес жителите и гостите на Павликени имат достъп до събития от всички жанрове на изкуствата. При нас гостуват артисти от всички краища на земята. Ето, за пленера „Павликенският край и неговите хора“ имаме сред участниците четирима талантливи фотографи от Западните Балкани. Само седмица след празника започва и арт-резиденцията „Павликени и света“ с участието на художници от Индонезия и други държави. Опера, театър, кино, музикални концерти с поп, рок и фолклор – нашите жители имат богат избор.
- По какви програми и проекти работихте през последните четири години и колко пари бяха инвестирани в общината?
- За два мандата в Павликени сме привлекли над 70 млн. лв. по различни програми и проекти. Изпълнени са досега 86 проекта. С такива обеми изпреварваме доста областни градове.
Сред тях са изграждането на градската пречиствателна станция за отпадни води, три проекта за ремонт на пътища, два за ремонт на улици, подмяната на водопроводите в града от ПУДООС, изграждането на спортни обекти, санирането на училища и детски градини, изграждане на четири ЦНСТ.
- Какви проекти ще реализирате и стартирате до края на годината?
- И през настоящата година общината работи активно за разработване на проектни предложения и ще кандидатства по програми за усвояване на средства от Европейски фондове. Очакваме до края на годината успешно да завърши строителството на вече одобрени проекти, чиято стойност е около 13 млн. лв, извън предвидените в Бюджет 2019 средства. Вече започна тяхното реално изпълнение. Те се отнасят конкретно за улици, пътища, подмяна на водопроводи и превантивни действия срещу наводнения, и  ще направят населените ни места и отделните райони в общинския център по-добре свързани, по-безопасни, с по-добро качество на питейната вода и намаляване на загубите й във водопроводните мрежи.
Четири улици в град Павликени ще бъдат основно ремонтирани чрез европейски проект на стойност 2,24 млн. лв. Близо 7 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкция и рехабилитация на вътрешната водопроводна мрежа на Бяла черква и с. Караисен. Заложени са смяна на тръби на водопроводната мрежа, нови връзки с крайни потребители, нови кранове и шахти за осигуряването на свързаност с отделните улици. Общо 30,14 км вътрешна водопроводна мрежа в с. Караисен ще бъде реконструирана и рехабилитирана. В град Бяла черква дължината на трасетата е 2,98 км. С реализирането на проекта рязко ще се намалят загубите на питейна вода, както и съществувалите до момента аварии.
Още почти 7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на четвъртокласна общинска пътна мрежа. Работи се по отсечките Павликени - Върбовка и Павликени – Дъскот – Паскалевец - граница с община Велико Търново.
Със собствени средства – 160 хил. лв. ще изградим нова улица „Цанко Церковски“. Мащабен ремонт предстои в СУ „Бачо Киро“. До края на годината ще започне изграждането и на нова спортна площадка за фитнес на открито в Павликени. Започваме и четири детски площадки в двора на Детска ясла по проект „Красива България“.
- Сигурно винаги ще има и недоволни, но как се чувствате, когато хората Ви поздравяват на улицата и благодарят за усилията?
- Чувствам се амбициран да продължа. Ясно е, че сме на прав път в усилията си да подобрим Павликени.
Конкретният пример е, когато ме срещат възрастни хора и пациенти на нашата болница. Там извършихме много сериозна работа. Преди осем години тя беше в много лошо състояние и с натрупани огромни дългове. Обединихме сили – ние от общината като финансова опора и гарант за разсрочването на дълговете, и екипа на болницата – от директора през лекарите до санитарите, които проявиха силна воля и търпение, за да имаме днес едно доста добро болнично заведение. Също отчитам запазването на общинската болница като успех, предвид големите проблеми в здравеопазването. Хората оценяват това и винаги благодарят на нас и на лекарите.
- Какви бяха детските Ви мечти за Павликени и какви са мечтите Ви сега, когато управлявате общината?
- Мечтата ми е да видим как хората се връщат към Павликени, защото го разпознават като добро място за живот.
Имаме за довършване толкова добри неща!
С всяка следваща година нашият общ дом добавя по нещо в историята си, но и гради важни придобивки за настоящето и бъдещето.
От миналото на нашия град знаем, че единението и вярата в собствените ни мечти и качества са ни водили към успеха. Група наши предшественици тръгва на среща с цар Борис III обединени от идеята, че Павликени трябва да бъде град.
Такива хора има и днес, затова горещо благодаря на всеки, който с делата си допринася за благоденствието на нашия мил град.
В празничния ден се обръщам към всички Вас с посланието да съхраним Павликени като град на трудолюбивите и отзивчиви хора. Нека измерваме живота си през добрините, които правим, а не през вещите, които имаме! Нека поддържаме реда и чистотата на нашите населени места, за да живеем в тях достойно и почтено! Нека отглеждаме децата си като им показваме с личен пример кое е добро! Да съхраняваме историята и традициите си! Да се грижим за себе си, за семейството си и нашия град!
Поколения преди нас са го постигнали, нека го продължим и ние. За да можем да се обърнем един към друг с думите: Да пребъде Павликени!


Ключови думи
Павликени
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати