Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Възстановяват църквата в Хаджидимитрово

  29.06.2019 08:01
Възстановяват църквата в Хаджидимитрово

През 2013 г., след пропадане на северния зид, покривът на църквата рухва, преустановено е извършването на църковни ритуали. В момента състоянието на сградата е трагично.

Жителите на Хаджидимитрово очакват с нетърпение ремонта на своята църква.
По време на посещението си в Свищов министърът на културата Боил Банов коментира поетия ангажимент за реализиране на ремонта на църквата, която е със статут на единична недвижима културна ценност. Храмът е обявен за художествен паметник на културата от местно значение преди 40 години с писмо №2586 от 05.07.1979 г. Строителството на църквата е започнало в далечната 1859 година, след получаване на ферман от султана и е завършено през 1862 г.
През 2018 г. кметът на община Свищов Генчо Генчев предприе  действия  за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Главна дирекция на „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи. Определен е видът и обемът на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. След ремонта в нея ще бъдат върнати демонтираните и съхранени икони от иконостаса, църковната утвар, както и документите на храма.
На празника на село Хаджидимитрово, 6 юли 2019 г., който  по традиция събира жители, гости, близки и приятели ще бъде поставено официалното начало на ремонтно-възстановителните дейности на църковния храм „Св. Архангел Михаил“.

 


Ключови думи
Хаджидимитрово
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати