Понеделник, 03 Oct 2022
            
Общество

Министър Ананиев във В. Търново: Общинските болници имат по-голям ресурс от областните

  25.06.2019 17:52
Министър Ананиев във В. Търново: Общинските болници имат по-голям ресурс от областните

Новата методика за финансиране на лечебните заведения ще бъде приложима за всички болници в страната, това заяви във Велико Търново министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Според него малките лечебни заведения дори разполагат с по-сериозен финансов ресурс.
„Напротив тази методика важи за общинските болници и трябва да ви кажа, че те имат по-голям ресурс от областните болници. Защото получават финансиране по-сериозно по наредба 3 на министъра на здравеопазването, което е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване. В това число и за отдалечени, планински  и труднодостъпни райони. Една голяма част от общинските болници. Затова, ако попитате директорите на областните болници те ще кажат, че общинските разполагат с по-голям ресурс“, сподели министър Ананиев.
Днес във Велико Търново той се срещна с директорите на областните болници в старата столица, Ловеч, Габрово и Русе. По думите му методиката е комплексен документ, който дава решения на много от въпросите относно формирането на възнагражденията на персонала. Въпросната методика обаче не е задължителна за болниците.
„Не е задължителна, ние даваме само някои принципни насоки за формиране на разходите за персонал и възнагражденията за медицински и немедицински персонал. В тези девет областни болници, с които се свързах, има различни механизми на приложение на методика. Едни държат да бъдат увеличени основните възнаграждения, а други предпочитат да вдигнат малко началните заплати, а другите да се използват за допълнително стимулиране за постигнати резултати. А ресурсът, който сме осигурили дава възможност за увеличение на заплатите между 150-250 лв.“, обясни още министър Ананиев.


 


Ключови думи
Ананиев болници
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати