Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Областната дирекция на МВР затяга контрола във връзка с традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

  24.06.2019 18:52
Областната дирекция на МВР затяга контрола във връзка с традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

С цел опазване живота и здравето на децата през ваканционния летен период в периода юни – август 2019 г. на територията на ОДМВР – В. Търново са предприети следните мерки:

До края на учебната година при обезпечаване сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата ще се осъществява ефективен контрол за: пресичането на пешеходците на определените за това места; използването от родителите-водачи на МПС на обезопасителни колани (и системи), а така също и от пътниците в МПС; спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище; недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

До края на месец юни 2019 г. ще се провеждат специализирани полицейски операции в дните, в които са организирани ученически празненства за края на учебната година и в дните на официално закриване на учебната година.

Ще се следи през месеците юли и август за неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

Особено внимание ще се обръща на правилното поставяне и заключване (закопчаване) на предпазните колани и детските обезопасителни системи съгласно разпоредбите на Закона за движението по пътищата.

Създадена е организация за взаимодействие с органите на ОО „Автомобилна администрация“ – В. Търново, РУО – В. Търново и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци.

Ще се извършват инструктажи на водачите и ще се проверява за недопускане управлението на автобуси от употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачи. Ще бъдат извършвани проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки. Действията по контрола и проверките ще бъдат координирани между органите на различните институции.

Чрез полицейските и младши полицейските инспектори в малките населени места ще се проверяват собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, в т.ч. на малолетни или непълнолетни лица. След издаването на разпореждане по чл. 64 от ЗМВР при установяване предоставяне на МПС на неправоспособни водачи, спрямо собствениците ще се предприемат мерки съгласно ЗДвП. Мерките ще се прилагат и по отношение на собственици на мотоциклети, автомобили, трактори или други МПС, за които е известно, че предоставят управлението на МПС на неправоспособни, малолетни или непълнолетни лица. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които възпитателните мерки, наложени по ЗБППМН, не са постигнали целения възпитателен ефект и непълнолетният нарушител повторно е установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.

Статистика:

От началото на годината до края на май 2019 г. в резултат на 9 пътни произшествия са пострадали 10 деца на територията на ОДМВР – В. Търново. Като пътник в автомобил са пострадали 4, като водачи на ППС са ранени 3 деца и като пешеходци – 3.

За същия период на 2018 г.  в резултат на 15 пътни произшествия са пострадали 20 деца. Като пътници пострадалите са 13, като водачи – 2 и като пешеходци – 5.

През отчетения период на 2017 г. са регистрирани 6 пътни инцидента, при които са пострадали 8 деца, от тях 5 като пътници, 4 като водачи и 4 като пешеходци.

 


Ключови думи
МВР ваканция акция мерки
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати