Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Велико Търново ще отбележи 26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите и незаконния трафик на наркотици с редица инициативи

  22.06.2019 08:40
Велико Търново ще отбележи 26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите и незаконния трафик на наркотици с редица инициативи

 Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици се отбелязва от 1987 година, като целта му е да предизвика широка обществена подкрепа и съдействие в борбата срещу употребата и злоупотребата с наркотици.

 Според Европейския доклад за наркотиците от 2019 г., в Европа всяка година се съобщава за над 1 млн. конфискации на незаконни наркотици. Около 96 млн. възрастни хора в Европейския съюз (на възраст между 15 и 64 г.) са опитвали незаконни наркотици в живота си. Всяка година на 1,2 млн. души се оказва лечение след употреба на забранени наркотични вещества. През 2018 г. в Европейския съюз за първи път са открити 55 нови психоактивни вещества, с което общият им брой става 730. Под нови психоактивни вещества се има предвид т. нар. „дизайнерски дроги“, чиито състав и действие са неясни, което ги прави изключително опасни.

  Канабисът продължава да е най-широко употребявания незаконен наркотик в Европа. Според оценките приблизително 1% от възрастното население (15 г. - 64 г.) ежедневно или почти всеки ден употребяват канабис. В същото време групата на хероинозависимите намалява и застарява.

  Друг нарастващ проблем са иновативните методи на разпространение на наркотици. Все по-масово социалните мрежи и интернет пространството се използват за търговия с незаконни психоактивни вещества.

  Във Великотърновска област, според проучване, проведено от Глобал Метриск в края на 2018 г., 2% от учениците ежедневно употребяват канабис, а 0,2% - амфетамини. Почти 20% (19,3%) от учениците посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (17,6%). Възрастовата граница за първа употреба на психоактивни вещества е спаднала до 13 - 15 години, като най-често се започва с марихуана.

 Младите хора са по-податливи на употребата на наркотици. Необходими са им много усилия, за да придобият необходимите знания и умения за водене на здравословен и пълноценен живот.

 По повод на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом Велико Търново и Градски ученически парламент, организира кампания под надслов „Аз избирам живота!“. Кампанията включва следните мероприятия:

 • Образователни игри „Ние знаем как да бъдем здрави”, които се организират за осма поредна година. Инициативата има за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците от горния курс на обучение (8 - 12 клас) и да съдейства за формиране на умения и навици за здравословен начин на живот. Участниците в образователните игри ще демонстрират своите познания и умения по теми, свързани с тютюнопушенето, наркоманиите, алкохола, здравословното хранене и добрата физическа форма. Тазгодишното издание на игрите ще се проведе на 26 юни от 10:00 часа в парк „Дружба“ – Велико Търново.

  • Представяне на алтернативни на нездравословните навици дейности – на 26 юни в парк „Дружба“ ще бъдат организирани кътове за творчески дейности и физическа активност. Посетителите на парка ще имат възможност да се включат в: рисуване с боички или тебешири, игри на федербал и с топка, боравене с обръч и въже. Инициативата е насочена към децата и техните родители и има за цел да покаже голямата палитра от дейности, които могат да ангажират вниманието и свободното време на подрастващите.

  • Благотворителен базар „В помощ на Никол” под наслов „ВЗЕМИ ЦВЕТЕ ИЛИ ПОДЛОЖКА ЗА ЧАША ОТ НАС - НА ЦЕНА ОТ ВАС!“ По време на цялата кампания на 26 юни в парк „Дружба“ ще бъдат изложени цветя и творби, изработени от ученици. Средствата, събрани от тяхната продажба ще са използват за благотворителност.

 


Ключови думи
наркотици инициативи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати