Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Световноизвестен физик вдъхнови учениците в СУ „Георги Измирлиев“ за нови успехи

  20.06.2019 12:24
Световноизвестен физик вдъхнови учениците в СУ „Георги Измирлиев“ за нови успехи

Каквито и таланти да имаш, не се ли трудиш упорито, те ще си останат само таланти. Всеки може да постигне всичко, стига да работи.
Това неписано правило доказва с житейския си път световноизвестният учен проф. Минко Балкански. Днес той гостува в горнооряховското СУ „Георги Измирлиев“, за да го предаде и на учениците в него.

Гостуването му бе осъществено със съдействието на Кремена Енчева – учител в целодневна организация на учебния ден в Гимназията. От 4 г. насам Енчева е част от екипа на Фондация „Миню Балкански“, основана от семейството на професора в памет на баща му. Кремена Енчева организира летните школи и е ръководител на Школата по морал, етика и гражданско образование към Фондацията. Всяка година Фондацията провежда школи, спомагащи развитието на мотивирани ученици в различни научни и хуманитарни области.


Всъщност нашата цел е да вдъхновим учениицте и учителите да искат нещо повече от ученето. Но учебник за това няма. Затова разработихме практически занимания, заедно с колеги от целия свят. Така вече имаме 16 летни училища, в които идват не само талантливи български деца, но и техни връстници от Лондон, Париж, разказа проф. Балкански.


По думите на Кремена Енчева професорът веднага е откликнал на поканата й да гостува в СУ „Георги Измирлиев“. Дори не попита къде отива, направо каза да. Французите имат поговорката, че магарето обича да пие от извора, но трудно можеш да го заведеш дотам. Ето, изворът е при нас, нека почерпим от него, обърна се към децата Кремена Енчева.
А те бяха повече от активни. Кога му е било най-трудно, защо е избрал да се развива във Франция, системата на образованието ли вече не вярва в младите хора, или младите хора не вярват в образованието, бе малка част от въпросите, зададени към проф. Балкански.


Образованието е единственият двигател на всяко едно общество. Но всичко започва от възпитанието в семейството, знанието идва след това. Бъдещето на България ще дойде с промяната в начина на мислене на българина и когато той започне да се труди, вярва проф. Минко Балкански. Тръгнах сам по пътя на науката, защото родителите ми нямаха възможност да ме издържат. Бил съм и чирак, и градинар. Единственото качество на човека е да има желание да се труди, още веднъж припомни физикът, който е в България едва за 4 дни, от които един отдели за СУ „Георги Измирлиев“.


Проф. Минко Балкански видя условията, в които се обучават учениците в Гимназията – заедно с директора Криси Аврамова влезе в час по биология, разгледа училищната лаборатория и прояви искрен интерес към живота и делото на патрона на училището. Всичко тук е прекрасно, бе оценката на физика.


Проф. Минко Балкански е роден през 1927 в старозагорското с. Оряховица. През 1946 г. емигрира във Франция. На 27 г. вече е професор в Сорбоната.
Завръщането му в България през 1992 г. е съпроводено с присъждането му на титлата Почетен доктор на СУ „Свети Климент Охридски“. През 1993 г. проф. Балкански основава Висшия институт за развитие на културата, науката и технологиите в България, който организира научни симпозиуми и конкурси за български ученици, за да следват в престижни френски университети.
Център за многобройни школи за учители и ученици стана основаната от него в родното му училище Фондация „Миню Балкански” - Национален институт по образованието в Оряховица. По негова инициатива е създадено гражданското сдружение “Морал, Етика и Гражданско Образование (МЕГО)”, което провежда ежегодни конференции и работи за внедряването на принципите и дисциплината на гражданско образование в българските училища.
Бивш председател на Европейската дивизия на физика на твърдото тяло, той е член на редакционния комитет на редици международни научни списания, автор на книги, монографии и голямо число научни публикации, научен съветник в големи индустриални фирми. Носител е на премията van Hippel, френския Почетен легион (Legion d’Honneur), на орден „Стара Планина“, Командир на полския Орден за заслуги  и на награда за заслуги на Индия.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
проф. Минко Балкански СУ "Георги Измирлиев"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати