Вторник, 04 Oct 2022
            
Темида

ВТАС увеличи наказанието на мъж, обвинен в съпричиняване на тежко ПТП край Джулюница

  19.06.2019 14:12
ВТАС увеличи наказанието на мъж, обвинен в съпричиняване на тежко ПТП край Джулюница

Апелативният съд във Велико Търново измени частично присъда  на Окръжен съд – Велико Търново, постановена по дело за тежко ПТП край Джулюница. ВТАС увеличи наказанието, определено за единия от двамата шофьори, обвинени в съпричиняване на ПТП и причиняване на смърт по непредпазливост. Вместо 3 г. условно, постановени му от по-долната инстанция, Ивайло П. от Стражица получи 4 г., които да излежи при общ режим.
На 8 юни 2015 г. Ивайло кара БВМ-то си със 112 км/ ч. при ограничение 60 км/ ч. край разклона за Джулюница. Другият подсъдим водач – Йордан Й. от Бряговица, не спрял на знак „Стоп“. В резултат на жестокия удар загина 19-годишният Данчо Лалов, а други четирима души, сред които и Йордан Й., пострадаха. За неспазването на закона Й. също получи 3 г. условно, като и той, и Ивайло П. се признаха за виновни, а делото мина по реда на съкратената процедура. И на двамата участници в ПТП-то Съдът забрани да шофират за срок от 5 г.
На основание протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново, въззивни жалби от защитниците на подсъдимия и въззивни жалби от частните обвинители, в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано ВНОХД 53/2019 г, разгледано в открити съдебни заседания на 11.03.2019 г. и 10.04.2019 г. и обявено за решаване.
Съставът на въззивния съд намира, че първоинстанционният съд не е отчел наличието на допълнителни отегчаващи вината обстоятелства по отношение на подсъдимия Ивайло П. и по-конкретно броят на лицата, на които са нанесени телесни повреди, новите административни нарушения на ЗДвП, извършени от подсъдимия след деянието, както и наложените административни наказания по две дела по реда на чл. 78а от НК, едното от които за причиняване на средна телесна повреда в резултат на управление на МПС с превишена скорост. Същевремено според въззивния съд неправилно са били отчетени като смекчаващи някои обстоятелства, които не следва да се приемат като такива.
Според състава на Апелативен съд – Велико Търново, наложеното на подсъдимия наказание се явява в случая явно несправедливо, тъй като в този му размер явно не съответства на високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, на наличните смекчаващи и отегчаващи обстоятелства и на целите на чл. 36 от НК.  Поради това, със своето решение въззивният съд е увеличил наложеното наказание на подсъдимия Ивайло В. П. от три на 4 години лишаване от свобода. Тъй като при този размер на наказанието приложението на чл. 66 от НК (условно осъждане) е невъзможно, подсъдимият следва да изтърпи наказанието при общ режим.
Въззивният съд намира, че във всичките си останали части присъдата на Окръжен съд – Велико Търново следва да бъде потвърдена.
Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховен касационен съд.


Ключови думи
ПТП Джулюница
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати