Сряда, 05 Oct 2022
            
Общество

Приключенията в Историческия музей в Горна Оряховица продължават

  18.06.2019 14:18
Приключенията в Историческия музей в Горна Оряховица продължават

Започна новото, вече шесто поред, издание на „Семейни съботи в музея”. В първата събота от ваканционната образователна програма на Историческият музей в Горна Оряховица, екипът посрещна малки приятели от предишни години и, разбира се, нови желаещи да се забавляват и научават.


Началото по традиция бе отредено на музейните игри за млади откриватели. Тяхната страст се разгоря с пълна сила в новата игра „Любопитни срещи с чудни вещи”. Музейното състезание със специално подбрани предмети, които не са показани в експозицията, даде възможност на всички да се почувстват като музейни уредници – да разпознаят по описание предметите и да ги подредят в специално разположени малки витрини, съобразно хронологията и темите в експозицията.


Да, тазгодишната ни игра не е лесна, признава от Историческия музей. Но четири от тези „чудни вещи” – средновековна мраморна икона, църковен свещник, Рибен буквар от 1824 г. и вълнен ръчнотъкан колан от носия, бяха открити и подредени правилно и красиво от Христиан Димитров (8 г.), Боряна Стоичкова (6 г.), Радослав Томов (12 г.) и Данимира Манчева (6 г.), за което те получиха своите награди, допълва екипът. 
В творческото ателие, с помощта на приятеля на Музея Йордан Карастоянов, желаещите изработиха собственоръчно, по стара технология, свой ваканционен дневник. В него ще описват видяното, стореното, наученото и преживяното за всички посещения на Семейните съботи.


Времето навън също беше прекрасно и за да влезем плавно в акцента на семейната ни ваканционна програма за 2019 г. - „Керамиката – хилядолетни послания” - поиграхме на двора на онази неостаряваща игра още от детството на нашите прабаби, наречена „Гърненца” ("Бабо, продаваш ли гърненцето?"). Очакваме ви и следващата събота за още нови музейни приключения, канят от Историческия музей в Горна Оряховица.


Ключови думи
Семейни съботи в музея
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати