Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Предложение за награда на името на Емилиян Станев внесоха в Общинския съвет

  06.06.2019 13:16
Предложение за награда на името на Емилиян Станев внесоха в Общинския съвет

Предложение за литературна награда на името на големия български писател Емилиян Станев беше внесено днес в Общинския съвет. То беше входирано от уредника на къщата-музей на писателя д-р Радка Пенчева.
„Това би било добре както за града, така и за цялата българска литература. Знаете, че на много места има такива награди, само във Велико Търново няма нито една писателска награда все още“, сподели Радка Пенчева.
В предложението е записано, че наградата ще се връчва веднъж на две години и с нея ще се отличават изтъкнати наши писатели. Призът ще бъде присъждан за проза, а наградният фонд ще бъде 3000 лв. Поне такава е първоначалната идея, като общинските съветници могат да я допълнят или развият.
„Убедена съм, че местния парламент ще подкрепи предложението, тъй като всички общински съветници са запознати с творчеството на Емилиян Станев и неговия принос за развитието на българската литература“, обясни д-р Пенчева.
През миналата година творчеството на Емилиян Станев беше застрашено да отпадне от учебната програма, но местната общественост успя да се пребори за оставането му в учебниците. Подкрепа указа и Общинския съвет, който излезе с единно становище.
„Цялата общественост, благодарение на гражданската позиция, която изрази,  показа на МОН и на неговите експерти, че не може така да си прави каквото иска с българската литературна класика“, допълни Радка Пенчева.
Местния парламент ще разгледа предложението за наградата най-рано в края на месеца.
 


Ключови думи
Емилиян Станев награда Радка Пенчева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати