Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Пораснали момичета и момчета празнуваха 40-ия рожден ден на Дома за стари хора „Венета Ботева”

  31.05.2019 13:26
Пораснали момичета и момчета празнуваха 40-ия рожден ден на Дома за стари хора „Венета Ботева”

 От утре, 1-ви юни, капацитетът на Дома за стари хора „Венета Ботева” се увеличава от 130 на 134 човека. Това е голямата новина за настоящите и бъдещи обитатели на Старческия дом във Велико Търново, който днес, празнично украсен, отбеляза подобаващо 40-годишен юбилей. С хляб и сол, и китка здравец посрещаха те всички свои гости на тържеството.

Росица Димитрова – директор дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, Жоро Ковачев, главен експерт в същата дирекция и бивш директор на Дома, представители на различни домове в областта, предоставящи социални услуги, уважиха милото тържество. Те отправиха своите поздравления и пожелания за здраве, дълъг живот и спокойни старини на възрастните хора.  

 След редицата ремонти и постоянната финансова помощ и грижа на Община Велико Търново, в наши дни Домът за стари хора в старата столица предлага всички необходими грижи и удобства на живущите, включително отделение за лежащо болни.  А чакащите да се настанят в него са над 100.

 От 2012 г. живее в Дома за стари хора 93-годишната Иванка Богданова Йонкова. В активните си години била начална учителка в ОУ „Патриарх Евтимий”. За всеотдайната й учителска дейност е наградена с орден „Кирил и Методий” втора степен. Отличието я държи, че и тя е дала нещо на света. Убиват мъжа й на лов, почива синът й и тя остава сама. „Трябваше да помисля какво да правя, снахата и внуците заминаха за София. Обаждат се, ама далечна работа…”, разказва възрастната жена. Трудно свикнала в началото, но постепенно намерила среда и приятелки. Пък и няма друг изход, казва тя. „Понякога ми е тъжно, ама няма накъде. Ако не беше този дом къде ли пък щях да отида”, с въздишка споделя бившата учителка. Доволна е от персонала, държели се добре с всички.

10 години вече управител на дома е Зорица Радловска, чийто административен опит преди това й помага да прави от институцията дом за останалите без грижа хора.

 Богатата концертна програма днес осигури доброто настроение за празника. Първи се изявиха очарователните мажоретки от ДГ „Соня”,

а порасналите мажоретки от Дома отвърнаха на предизвикателството и показаха още веднъж, че възрастта не е порок.

Изявиха се и певческите и танцови формации на „Венета Ботева”,

а юбилярите бяха поздравени от учениците от Американския колеж „Аркус”. Голямата торта, дарение от Елка Иванова, собственик на сладкарници „Лучия” бе посрещната с аплодисменти.

А накрая кръвта на всички присъстващи на тържеството кипна от кръшните хора на танцьорите от ансамбъл „Искра”

Празничните обяд и вечеря също са осигурени от спонсори. И макар че възрастните хора похапват добре и не са лишавани, днешното меню ще е повече от богато.

Ана Райковска

   

 


Ключови думи
Дом за възрастни хора юбилей гости
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати