Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Закрила на детето: Социалните работници нямат правомощия да отнемат деца след фалшиви сигнали

  30.05.2019 16:07
Закрила на детето: Социалните работници нямат правомощия да отнемат деца след фалшиви сигнали

От „Закрила на детето“ във Велико Търново категорично опровергаха твърденията, че в новата Стратегията за детето социалните работници ще придобият нови правомощия. Официалното изявление беше направено от директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Анжела Досева.
„Категорично опровергаваме твърденията, че са приети законодателни промени, които дават нови права на социалните работници да отнемат деца при фалшиви сигнали. Категорично няма такова нещо. Колегите работят по Закона за закрила на детето и правилника към него, който е с давност почти 19 години и няма направени промени в този закон“, сподели Мирела Досева. По думите й текстовете, които касаят настаняване на деца в приемни семейства са влезли в сила между 2003-та и 2009-та година.
„Новите неща в Стратегията за детето е включването на така наречената патронажна   грижа за всички семейства с деца до 3-годишна възраст. Това е помощ, която е съществувала преди 20 години и после е отпаднала. Включва съвети за родителите, за това как се кърмят, повиват и хранят децата. Предвижда се също и цялостна реформа в областта на детското правосъдие, ориентирано към децата, участващи в съдебни процедури. Никъде в стратегията не пише, че децата трябва да се извеждат от биологичните им семейства. “, обясни още Досева.
 


Ключови думи
деца Стратегия за детето
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати