Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Във Велико Търново връчиха наградите „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий”

  21.05.2019 09:30
Във Велико Търново връчиха наградите „Култура” и „Св. Патриарх Евтимий”

В навечерието на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май, на тържествена церемония във Велико Търново бяха връчени общинските награди „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура”. Всяка година с отличията са удостоявани изявени учители и дейци в сферата на изкуството, културата и духовността. Събитието се състоя в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и събра стотици педагози, културни деятели и общественици.
Водещи на церемонията бяха актьорите Милен Иванов и Стефка Златкова. Вечерта откриха талантите от Вокална група „Пеещи камбанки”, които изпълниха химна на българската просвета „Върви, народе възродени”.

Заместник-кметът проф. Георги Камарашев приветства присъстващите и ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че учителите и хората от сферата на културата са съвременните будители на обществото, натоварени с най-важната мисия – възпитанието на младите поколения.
Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов обяви решенията на местния парламент за определяне на носителите на наградите.
С отличието „Св. Патриарх Евтимий” за учител на годината бяха удостоени д-р Северина Величкова от ДГ „Райна Княгиня“, Сребринка Минчева-Лакова от СУ „Емилиян Станев“ и Цветомила Драганова от ПМГ „Васил Друмев“. Същата награда, но за учителски колектив на годината получиха Детска градина „Първи юни” и Основно училище „Неофит Рилски” – Килифарево.
Наградата „Култура” в категория за ярки творчески постижения бе присъдена на актьора Милен Иванов, а за творчески дебют отличието бе за журналистката и писателка Елена Чамуркова.


Общинският съвет гласува и номинацията за наградата „24 май”. Неин носител става отличничката от Старопрестолната професионална гимназия по икономика Десислава Димитрова. Тя е спечелила десетки награди и отличия от национални и международни състезания и олимпиади. Десислава Димитрова ще получи своята награда на 24 май на сцената пред Община Велико Търново.
Финал на вечерта бе постановката „Вражалец” по пиесата на Ст. Л. Костов. Мюзикълът бе подарък от Община Велико Търново за жителите и гостите на града по случай предстоящия 24 май.


Ключови думи
24 май
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати