Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Светски

Банкноти от 213 държави показа полковник от Горна Оряховица

  06.05.2019 14:49
Банкноти от 213 държави показа полковник от Горна Оряховица

Специфичен начин да опознава света е открил полковник о. з. Петър Станчев от Горна Оряховица. От над 30 г. насам полковникът се разхожда до всяка точка на планетата чрез колекцията си от банкноти. Казва, че паричните знаци разказват много за историята на икономиката и политиката на всяка една държава.


Полк. Станчев не твърди, че сбирката му е най-голямата у нас, но със сигурност е една от най-богатите. В това успяха да се убедят десетки негови близки, приятели и колеги, които навръх Деня на храбростта и българската армия в Клуб „Българско войнство“ в Горна Оряховица видяха колекцията му.


Началото е поставено още през 1985 г., когато Петър Станчев е на финала на обучението си във Военно-химическата академия в Москва. Тогава, на изпроводяк, с колегите започват да си разменят дребни вещи, сред които и монети. Тате, защо не им вземеш парите, пошегувала се едната от дъщерите му. Така, без да иска, тя отключила страстта на татко си към бонистиката.


Полковникът решил да събира банкноти след Втората световна война насам. По два броя от екземпляр, непрегъвани. Прави и изключения, разбира се. Една от големите му гордости например е 1 червонец – парична единица в Руската империя и СССР до реформата от 1947 г. Банкнотата, която има полковникът, е от 1937 г. – годината на репресиите на Сталин и НКВД. Иначе най-старата банкнота в сбирката на горнооряховчанина е военна банкнота от английската армия от 1956 г. Тогава на военнослужещите са раздавали нещо като купони, с които са можели да пазаруват във всеки един военен магазин, разказва полк. Станчев.


Най-новата му банкнота пък е от 2018 г. Тя е от т. нар. екзотични. Тези банкноти се издават по острови като Бора Бора, Раротонга, Таити, Мауи основно с рекламна цел. С тях не можеш да си купиш дреха или сувенир, но пък покажеш ли я, получаваш безплатно питие. Събраните от това пари се използват за популяризиране на съответния остров, разказва горнооряховчанинът.
Разказва и друго – че в колекцията си има от т. нар. екологични банкноти. Те се печатат с основната цел да привличат вниманието към проблемите на околната среда и опазването й. Станчев има и от банкнотите, издадени от най-големите национални природни паркове в света, като му липсва само от американския Йелоустоун.


Всъщност полковникът отчита един парадокс – най-слабо звено в колекцията му е Европа. От другите континенти е покрил изцяло Азия и Южна Америка, но няма банкноти от Дания, Холандия, Норвегия, Ейре, Уелс... Липсват му и от държави като Лихтенщайн и Ватикана.
Еврото е едва четвъртата общ6а валута в света. Ако си мислим, че откриваме топлата вода с него – не, не я откриваме, е научил Станчев покрай хобито си. Преди появата на еврото са съществували три валутни съюза, и то в Африка – континент, който мислим за изоставащ, споделя полковникът.
Освен банкноти, с които може да се пазарува и днес, в сбирката на полковник Станчев има и такива, които вече са извън обръщение. В Клуб „Българско войнство“ той разказа, че притежава банкноти от 213 държави и територии. Акцентира на уточнението с териториите, тъй като в колекцията му има хартиени пари от ГДР, Югославия, Северен и Южен Йемен...
Нумизматиката е по-скъпо хоби от бонистиката. Допреди няколко години с хартиени пари ме снабдяваха основно дъщерите ми – едната беше стюардеса, а другата още е заклета пътешественичка. През 1990 г., когато за първи път във Велико Търново отвори магазин за дрехи втора употреба, си купих яке. Типично по български първо бръкнах в джоба му. И, да – намерих вътре банкнота от 100 исландски крони. Не пропускам възможност да обогатя колекцията си, сподели още полк. Станчев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
банкноти
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати