Понеделник, 15 Мар 2021
            
Други

Лекар предлага Детската кухня в Горна Оряховица да въведе меню за деца с алергия към млякото

  05.05.2019 12:52
Лекар предлага Детската кухня в Горна Оряховица да въведе меню за деца с алергия към млякото

Община Горна Оряховица да се допита до общопрактикуващите лекари и педиатрите в Горна Оряховица има ли сред техните малки пациенти такива с алергия към белтъка в кравето мляко. Ако отговорът е положителен, Общината да обмисли въвеждането на подходящо меню, което да се предлага от Млечната и преходна кухня в града.  

Предложението направи на последното заседание на ОбС председателят на Постоянната комисия по социални дейности и здравеопазване д-р Диана Даскалова. Според нея може да се подходи и по друг начин – Детската кухня в Горна Оряховица да изготви такова меню, а търсенето му само ще покаже колко семейства ще се възползват от предлагането му. Д-р Даскалова обаче е на мнение, че дори 1-2 деца да са с алергия към белтъка в кравето мляко, в Детската кухня трябва да има подходяща и за тях храна.

В много общински Детски кухни  в страната вече се предлага такава храна. Според работещи в тях приготвянето й не е по-трудоемко, не се изискват специално оборудване или посуда. На деца с такава алергия до 1-годишна възраст по НЗОК се изписва специално мляко. Но след шестия месец, когато започва захранването на бебето, за родителите става много, много трудно. Вярно е, че няма как да се предвиди колко деца ще се нуждаят от специфичното меню. Но точно затова смятам, че и 1-2 да са, трябва да се прояви добра воля и да се помисли и за тях, казва д-р Даскалова.

Според д-р Даскалова опитът в други общини е показал, че менюто за деца с тази алергия не е по-скъпо от това за деца без. В момента в Горна Оряховица според Наредбата за администрирането на местните такси и цените на услугите потребителите на общинската Детска кухня плащат 65 ст. за супа, 85 ст. за ястие и 70 ст. за кисел.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
детска кухня алергия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати