Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

Търсят се доброволци за опазване на кестените във Велико Търново

  05.05.2019 09:13
Търсят се доброволци за опазване на кестените във Велико Търново

Българската асоциация по биологична растителна защита, сдружение с нестопанска цел във  Велико Търново, набира доброволци за опазване на кестеновите дървета в старата столица.  В град Велико Търново има над 150 кестенови дървета, чиято средна възраст е 50 години. Всички те са застрашени от измиране поради масовото разпространение на кестеновия листоминиращ молец – Cameraria ohridella. „Ние определихме най-подходящите точки за наблюдение и осигурихме феромони и уловки за наблюдение развитието на популацията от кестенов листоминиращ молец на територията на град Велико Търново. През следващите четири месеца (май–август) искаме да проследим развитието и степента на поражения, които неприятеля нанася в различните части на града. Това ще ни позволим да изготвим най-добрата стратегия за да опазим кестените в града ни. За да можем да свършим това се нуждаем от доброволци, които ще поемат наблюдението и ще записват резултатите от тях по изготвена от нас методика. Това не би отнело повече от един час седмично. Ако желаете да се включите в опазването на кестеновите дървета в град Велико Търново изберете най-удобната за вас точка от таблицата и се свържете с нас използвайки формата за контакти! През месеците септември и октомври ще организираме доброволческа акция за да съберем, извозим и унищожим опадалите кестенови листа. Това ще ограничи до минимум зимуващите какавиди и улесни работата ни по спасяването на кестените през 2020 година”, съобщават от асоциацията.

Нейната цел е да развива и популяризира модерни методи за наблюдение, прогноза и контрол над неприятелите по селскостопанските, горските и декоративните видове растения. При възникнали въпроси и нужда от допълнителна информация, телефонът е 0888 785 019.

Определени са и точките за наблюдение в реално време, за които се търсят доброволци, а именно: Стара и Нова болници, парк „Никола Габровски”, парк „Марно поле”, парк „Асеневци”, Строителен техникум.

 


Ключови думи
кестени доброволци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати