Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Обновеният храм "Свето Преображение" в Свищов отвори врати

  30.04.2019 15:08
Обновеният храм \

Във втория ден на Великден православният храм «Св. Преображение» в град Свищов отвори врати след близо десегодишно прекъсване на дейността му.
Храмът, който е обявен за недвижима културна ценност с национално значение, претърпя редица съществени ремонтни дейности, включащи укрепване на основите, реставриране на вътрешните стени и колоните на храма, отводняване, ремонт на покрив, на камбанария и др. Продължава работата по реставрация и консервация на иконите, което е изключително сложен и специфичен процес.


През последните две години на църквата бяха отпуснати 550 хил. лв. с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС – за укрепване на земната основа и заздравяване на сградата на храма, и 50 хил. лв. от Правителството – за реставраторска дейност и привеждане на най-стария църковен храм в Свищов във вид  подходящ за нормалното му функциониране.
Обновяването на храма бе благословено лично от Великотърновския митрополит Григорий, който отслужи над 3 часова литургия. Негово високопреосвещенство помаза с миро и освети със светена вода вътрешните и външни стени на храма и благослови всички миряни, допринесли за неговото обновление.

Той не пропусна да благодари на кмета Генчо Генчев, на председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и на архиерейския наместник отец Руслан Личев за грижите, които полагат за храмовете в община Свищов и изрази надежда, че ръководството ще намери средства и за още един свищовския храм - „Св. св. Кирил и Методий“, който е в окаяно състояние от десетилетия. Митрополит Григорий пожела на свищовлии да пълнят Божиите храмове, а градът да си възвърне онази слава на възрожденски и просветителски център, която е имал в миналото.
След благословията на Дядо Григорий, в храма се извисиха гласовете на квартет „Светоглас“, които впечатлиха всички с църковните си песнопения.

Веднага след тях Първи български хор „Янко Мустаков“, с диригент Елизабет Людмилова развълнува по неописуем начин присъстващите, запявайки отново в църквата, в която за първи път прави своята изява през далечната 1868 година.


Ключови думи
църква Свищов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати