Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

С научна конференция във ВТУ започнаха двудневните национални чествания на Търновската конституция

  15.04.2019 12:13
С научна конференция във ВТУ започнаха двудневните национални чествания на Търновската конституция

Юбилейната научна конференция „Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 г.”, която се откри във Великотърновския университет, даде началото на поредица от събития, с които днес и утре – 16 април, ще честваме 140-годишнина от приемането на Търновската конституция.

В зала „Европа” се събраха учени – историци и юристи, за да разискват и оценят познати и непознати факти около създаването на Органическия устав от Учредителното събрание.

Председател на конференцията, на чиято съорганизатор е Института за историческия изследвания към БАН, е проф. Милко Палангурски. Тази му функция „му приляга”, защото темата за Търновската конституция му е близка и той един от най-големите изследвачи в българската историографска наука на този забележителен документ.

20 са участниците в конференцията, от всички класически български университети. „Темите са и юридически, и исторически, тъй като никога не трябва да забравяме, че освен юридически факт, тя е и исторически. Така покрива двата дяла на хуманитаристиката. Хубавото е, че ние приемахме една нова инициатива и конституционните текстове, които са обсъждани на конференцията, предварителни са публикувани в сборник. Това ще позволи конференцията да премине под формата на дебат и дискусии, а не на дълбоко и бавно четящи се доклади”, уточни шеговито проф. Палангурски преди откриването. И допълни, че този нов подход ще бъде въвеждан при всички научни конференции в бъдеще, която е възможно. Защото, всичко написано от колегите му вече е научен факт.

 Днешната конференция е особено полезна от научна гледна точка, защото според проф. Палангурски все още има неизвестни факти около Търновската конституция. 4-5 от докладите, които се представят днес, са изключително върху нови материали – нови писма и документи на участници в конституционните дебати, нови документи на дипломати, непубликувани до този момент.

 Научният форум беше открит от ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, който първо приветства участниците с „Добре дошли”.

„Днес и утре ни предстоят сериозни и хубави събития. Добре е нашият народ да има Ден на конституцията. И е хубаво да си кажем, че по тези теми, толкова важни за всички нас, е добре да се чуят мненията на професорите, на специалистите. Ако я няма научната гледна точка, често се интерпретират и използват, не само от политиците, в посока, каквато искат. От полза е, в основата да стои истината, научното изследване, върху което после нека стъпят политиците и да градят. И да градят мостове, ако могат.

Аз дълбоко уважавам това, което ще направят специалистите. Радвам се, че ние сме домакини, на Търново му прилича. Отбелязването на Търновската конституция трябва да стигне до повече хора, но нека да сложим темелите с една научна конференция. Успех, колеги!”, отбеляза в приветствените си думи проф. Бонджолов.

 Приветствие към участниците бе отправено и от името на директора на Института за исторически изследвания към БАН – доц. Д-р Даниел Вачков.  Научните разисквания и дискусии приключват малко след 13 часа.

Ана Райковска      

 

 


 

 


Ключови думи
научна конференция ВТУ конституция
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати