Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Веселин Методиев представи на търновска земя книгата си за Константин Стоилов

  11.04.2019 17:41
Веселин Методиев представи на търновска земя книгата си за Константин Стоилов

 Проф. д-р Веселин Методиев се срещна днес със студенти и преподаватели в институт „Конфуций” на ВТУ по повод книгата му „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел”. Инициатор и организатор на срещата-разговор е Клубът на историка – Велико Търново. Тя е посветена на 140-годишнина от приемането на Търновската конституция, на чието национално честване Велико Търново ще е домакин след броени дни.

 „Веселин Методиев е добър историк и запомнил се с повече добри неща политик. Ние сме познаваме не много добре, но затова пък отдавна и нашето познанство е един от примерите на уважително академично отношение, защото работим в сравнително близка област. Неговите проучвания за конституцията, проектите за изменението й, са отдавна. Книгата му за конституционните проекти и конституциите в България е буквално христоматиен труд в нашата катедра. С нея са израснали наистина поколения историци. Колегата Методиев е свързан с търновската книжовна и историческа школа и самият той не го отрича. С други думи, пред вас е наистина един интересен човек, занимателен, много знаещ”, представи авторът историкът и председател на Съюза на учените – клон Велико Търново проф. Петко Петков.

 

 Проф. Веселин Методиев увлекателно разказа на аудиторията моменти от творческия процес, издирването на документи, на които се опира при написването на книгата. Колебания е имало още около заглавието. Работното заглавие било „Константин Стоилов и политическата добродетел”. Методиев искал акцентът да бъде върху политическата добродетел, защото смята, че това не е празно понятие и тя съществува в българската история. Георги Гочев, главен асистент, преводач на Платон и Аристотел му подсказва идеята да допълни заглавието.

Всъщност определението „един много добър човек” за Константин Стоилов не е на Веселин Методиев. Така определя държавника Петко Каравелов в залата на Народното събрание, когато изпращат Константин Стоилов в последния му път. „България има трима големи строители на XIX век – Каравелов, Стамболов и Стоилов по хронология. Каравелов и Стоилов дълготрайно са били противници. Тази оценка на Петко Каравелов за Стоилов е много силна, според мене. Тя не е плод но куртоазия”, каза за героя си проф. Методиев.

 „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел” е написана за 10 дена и днес пред търновските читатели бе представена книга от втория тираж. Бързото изчерпване авторът си обяснява с дефицит на писането за добрите хора. „Хората имат нужда от разказ за доброто. Явно книгата ще има собствен живот и това е най-фантастичното, което може да си пожелае един историк, пишейки книга. Аз съм скромен човек, но в случая ви се хваля. Това за мен е събитие”, признава Веселин Методиев.

 За написването на книгата си професорът е използвал личния архив на Константин Стоилов, който попада в Държавния архив през репресивните системи на тоталитарната държава. Той не е дарен от семейството. Една част от този архив остава в дома на наследниците. Синовете на Константин Стоилов издават книгата „Речите на Стоилов” през 30-те години на XX век. Още през 80-те години витаел слух, че има дневник на държавника, част от него на немски. Издаден е през 1996 г. Излиза негова биография и статии, посветени на големия държавник. „И след това Стоилов стои някак си все пак встрани. И на публицистичното равнище от края на XIX и началото на XX век. Четейки всички тези текстове аз си казах, че ще направя книга за Стоилов. Ще напиша как този човек е притежавал качества на добродетел през неговия разказ за нещата” – така  сподели мотивите за творбата си авторът проф. Веселин Методиев.

Ана Райковска

  

 

 


Ключови думи
Веселин Методиев книга
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати