Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

Книгата „Заливът на свинете” – новото старо откровение на Борислав Костов с илюстрации на Виолета Белчева

  08.04.2019 22:25
 Книгата „Заливът на свинете” – новото старо откровение на Борислав Костов с илюстрации на Виолета Белчева

Триптихът новели с обединяващото заглавие „Заливът на свинете” на Борислав Костов с илюстрации от Виолета Белчева представи тази вечер във Военния клуб творческият тандем. Това е втората им съвместна книга.

 Звън на хлопка, разлюляна от самия автор, даде началото. Книгата е писана на части, започна разказът си около творческия процес Борислав Костов. Първата новела „Кучките телефонират в полунощ" излиза самостоятелно преди 10-12 години. Писателят оставя финалът отворен, убеден, че ще напише още нещо нея. Няколко години по-късно пише „Банален романс”, където също краят не е окончателен. Третата част е „Заливът на свинете”. И в трите новели като водеща нишка е съдбата на един герой: „една разсипана съдба, един провален живот”. Така я определя авторът с уговорката, че в това читателите ще се убедят все пак като прочетат книгата.

Първата част пресъздава първите години от избухването на демокрацията. „В „Кучките телефонират в полунощ" съм засегнал най-вече животът на хайлафа. Опитвам се да пресъздам, до колкото мога и до колко е истинско първоначалното натрупване на капитала, кой с какви окраски успя да вземе преднина. Втората част минава към качествено ново историческо развитие. Тук вече се разказва за създаването на една нова партия: кои хора, как, защо...Пресъздадено обаче литературно, не просто журналистически. В третата част властта е вече завзета, укрепено е всичко и се насочваме към един залив. Кой е той на всеки ще стане ясно като проследите постройките, сградите, залива, хората. За мен този залив носи много, много спомени. Накратко, третата част – „Заливът на свинете” разглежда събитията, разрухата, измамите и смъртта на един черноморски бряг”, представи най-общо съдържанието Борислав Костов.

Стилът е задъхан, прескача се от събитие на събитие, героите са много. Авторът се е постарал да бръкне с окото и ръката на литератора в съдбините на много професии. Тук има всичко – и съдебни власти, и полицейски органи, и мутри. Обикновени хора, беден цигулар, който накрая кучетата го разкъсват. Има и нещастни хора, които искат да бъдат добри, но не могат. И много, много жени…

„Когато писах трите части, се почувствах унизен от много събития в България. И се постарах да представя животът в страната в цялата му пълнота, книгата да бъде точно отражение на действителността. А той през годините се свежда до секс и смърт”, обобщава Борислав Костов.

Героите, повечето от тях са автентични, сподели писателят. И повечето от събитията са се случили или пряко с него, или е бил непосредствен наблюдател. Болезнени спомени, от които той иска да избяга. И разчистване на сметки с миналото е триптихът „Заливът на свинете”.

 Въздействието на книгата не би било толкова силно без чудесните и изразителни илюстрации на Виолета Белчева.

„Не ме питайте как се рисува в тази тема. Много е трудно да рисуваш миналото. Аз съм от поколението, което изнесе прехода на гърба си. И нищо не ни беше спестено. Затова тази книга е много близка до мен. В нея Борислав дава и малък оптимизъм, има един лъч надежда. Когато дойде моментът за корицата, точно затова избрах жизнени цветове. Тя започва с този зловещ чакал, който е на залива. А защо точно той? Защото този чакал се явява още в заглавната страница на „Заливът на свинете”. Другата илюстрация е обесената цигулка – с туш и акварел. Казах на Борислав, когато четох частта: ти нищо добро не остави. Всичко, което беше свързано с изкуството загина. Повлиях се от съдбата на героя цигулар, който кучетата разкъсват. Аз, все пак, държа на оптимизма. И на цветовете. Трудно се рисува в черно-бяло, трудно се и чете в черно-бяло” сподели с аудиторията Виолета Белчева, сред която се виждаха много познати лица.

Триптихът „Заливът на свинете” е с предговор от Владо Даверов, с когото Борислав Костов се знае още от младежките им години. „Годините са понатежали, събрал е много знания, доста мъдрост и печал. Истинската белетристика има качеството да превръща тази печал в особена, вътрешна красота, независимо от посланието на конкретния текст. Просто такава е природата на литературата и затова древните са я смятали за привилегия на боговете. Блажени, които я имат, а Борислав Костов е един от тях!”, пише известният писател.

 А срещата с читателите на „Заливът на свинете” от Борислав Костов с илюстрациите на Виолета Белчева тепърва предстои.

Ана Райковска  

 

   

 

     

 


Ключови думи
тандем Виолета Белчева Борислав Костов писател илюстрации
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати