Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Посвещения от крале и президенти пази Кметският кабинет в Конака

  07.04.2019 06:26
Посвещения от крале и президенти пази Кметският кабинет в Конака

Покрай многото ценни експонати в музей „Възраждане. Учредително събрание” далеч по-малко известен за посетителите е  т. н. Кметски кабинет, макар че достъпът до него е свободен. По принцип стои заключен, защото хора да го наглеждат не достигат и за да се разгледа, трябва да бъдат помолени музейните работници да ви го покажат. Посещението там си струва, защото, поне за кратко, човек напълно се пренася в годините от края на XIX и началото на XX век. Заслугата е на специалистите от РИМ – Велико Търново, които с умелата подредба ни карат да се потопим в атмосферата на онези десетилетия, когато се е строяла нова България. 


Кметският кабинет се намира на втория етаж на Конака и обстановката, напълно автентична, показва къде е работил и приемал хора търновският градоначалник преди 100 години. Идеята за експозицията е на предишния кмет на старата столица Румен Рашев и е открита от него на 19 март 2009 г., като подарък за търновци преди Празника на града.
Всъщност канцеларията на търновските кметове била на приземния етаж в дъното на западното крило на Конака. Няма запазени снимки на това помещение, а за модел при възстановката са използвани стари фотографии на кметски кабинети от други градове.


Погледът приковава масивното бюро от орех с изключително красива дърворезба, дело на най-големия резбар на Търново и България в началото на XX век Петър Кънчев. Всички мебели, включително оригиналните столове в кметския кабинет са от него. Музеят има късмета да притежава от малкото му запазени творби. А дърворезбата им напомня на иконостасите на църквите, какъвто е бил стилът на Петър Кънчев, който основно е правил иконостаси. Бюрото било използвано дълги години и от един от бившите директори на Великотърновския музей - покойния Христо Нурков. 
Освен бюрото, в единия край на стаята има масичка с 4 стола, където кметът е посрещал своите гости. Библиотечните шкафове пазят много книги от личната библиотека на Марко Тотев, както и литература, която е била в помощ на управляващите градоначалници. Всички мебели, макар и в отлично състояние, преди да намерят място в кметския кабинет са реставрирани от търновския майстор-резбар Петър Ванев. Закачалка с бомбе, стар грамофон с фуния, самовар, сервиз за чай, стенен часовник, пишеща машина са част от ценните експонати. Особено интересен е и старият барометър с волски косъм. При всяка промяна на атмосферните условия косъмът задвижвал механизъм и стрелката показвала дали е влажно или пече слънце.
Газена лампа, преустроена в електрическа, когато Търново се електрифицира, краси бюрото. Напълно автентичен е и телефонът със стария герб на България. Той е без шайба, защото градоначалникът се свързвал чрез централа. А и по онова време в старата столица телефонните номера били около 50-тина.
За още по-голяма автентичност на канцеларията от края на XIX век на стената е окачен портрет. Но не на държавния глава цар Фердинанд, защото в музея не открили негова снимка, а на Стефан Стамболов. Фотографията е от 90-те години на XIX век, запазена в читалище „Надежда”. Снимка на Търново от 1884 г. допълва атмосферата.


Точно 100 години - от 1877 г. до 1977 г., с малки прекъсвания, в Конака е била канцеларията на търновските градоначалници. Първият кмет, който е ръководел града от тази сграда, е Георги Живков, а последният кметувал е Иван Гинджов. Разбира се, в тази огромна сграда през различни периоди заедно с кметската администрация се е помещавал Съдът, полицията, канцелариите на търновския музей. А в последните години, преди да стане музей „Възраждане. Учредително събрание”, там е имало и детска градина.
Две големи трагедии са причина за временната евакуация на местната управа от Конака за тези 100 години. На 18 декември 1906 г. сградата била опожарена, а архивите били унищожени. Година по-късно тя била възстановена в предишния й вид от арх. Г. Козарев. А по време на земетресението от 1 юни 1913 г. Конакът отново е силно пострадал и тогава Общината се евакуира, като се правят временни бараки на Марно поле. Там били настанени кметът и кметските служители.


От откриването си през 2009 г. Кметският кабинет е една представителна част, в която се посрещат официалните гости на града. Там, на бюрото е и Книгата за впечатления на музея, запечатала отзивите и подписите на държавни глави, посланици, знаменити личности и кралски особи.
Ана Райковска


Ключови думи
кабинет
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати