Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Простреляната курсантка е транспортирана във ВМА с военния самолет „Фалкон“

  05.04.2019 13:17
Простреляната курсантка е транспортирана във ВМА с военния самолет „Фалкон“

20-годишната курсантка, която се простреля снощи във Велико Търново е в стабилно състояние и е транспортирана с военния самолет „Спартан“  във Военномедицинска академия. Животът на младата жена е спасен от екип на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ след 5-часова операция.
Младата курсантка се простреляла снощи, докато почиствала служебното си оръжия. Веднага след инцидента е откарана в „Спешна помощ“ с огнестрелна раба в гърдите, откъдето е преместена в Реанимация.
„Успяхме да стабилизираме жената, имаше два литра и половина кръв в гръдната клетка и тази сутрин след стабилизиране на състоянието, с военния самолет „Спартан“ екип на ВМА дойде да я вземе за по-нататъшно лечение“, сподели началникът на Реанимацията д-р Сибила Маринова.
Операцията в търновката болница е продължила близо пет часа, а екипът е свикан по спешност веднага след приемането на простреляната курсантка. Основен оператор е бил гръдният хирург д-р Драгош Методиев, а негови асистенти са били д-р Владо Христов и д-р Иво Найденов. Анестезиолози в екипа са били д-р Йорданка Трифонова и д-р Сибила Маринова.
„Белият дроб е засегнат и гръдната стена, за щастие е имала късмет, сърцето не беше засегнато.  Контактна беше, в съзнание, но обезболена и седирана, тоест приспана, за да понесе механичната вентилация и транспорта“, сподели още д-р Сибила Маринова.
Състоянието на момичето продължава да е критично, а куршумът е излязъл още при изстрела. Към момента тече разследване на Военноокръжна прокуратура и Военна полиция.
 


Ключови думи
курсантка ВМА д-р Сибила Маринова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати