Неделя, 08 Сеп 2024
            
Общество

Нарушения и предупреждения за уволнение дадоха старт на предизборната кампания във ВТУ

  03.04.2019 13:53
Нарушения и предупреждения за уволнение дадоха старт на предизборната кампания във ВТУ

Започна предизборната кампания във Великотърновския университет, въпреки че официално кандидатите ще бъдат регистрирани след средата на месеца. В същото време страстите вече са нажежени, а основните опоненти са ясни.
Още във вторник деканът на Педагогическия факултет проф. Венка Кутева съобщи на пресконференция, че е заплашвана с уволнение от ректора проф. Христо Бонджолов заради публично обявената си кандидатура.
„Бях извикана от проф. Бонджолов, ректор на великотърновския университет, който ми даде ултиматум, ако до утре сутринта не подам оставка като декан на Педагогическия факултет, че ще бъда уволнена дисциплинарно. Беше ми казано, че ако подам оставка ще остана на работа, но ще бъда наказана с последно предупреждение“, сподели проф. Венка Кутева.
Според ректора, който в сряда също даде регулярна пресконференция, проф. Венка Кутева е извършила редица нарушения. По думите му още през 2017-та година са регистрирани нередности, поради което е подаден сигнал в Прокуратурата. Става въпрос за плащане на хонорари на преподаватели за водене на часове по време на отпуск.
Проф. Венка Кутева е разрешила 25% от студентите да се обучават в индивидуален план. Нито един от тях обаче няма изготвен такъв, твърди проф. Стоян Буров, който ръководи учебната дейност в университета. По думите му проф. Венка Кутева е получила над 30 000 лв. хонорари в рамките на мандата над основната си заплата.
„Една част от тези пари са тя да оказва контрол върху хода на учебния процес, защото тя е декан. Тя е допуснала на  човек, който е в отпуск, да му се възлагат часове в магистърски програми. Проф. Легкоступ е получил над 22 000 лв. хонорари. Проф. Кутева не отрича, че знае за неговите отпуски и въпреки това тя самата му възлага часове като ръководител на една от магистърските програми. На един приближен кръг служителки около нея са дадени по над 15 000 лв. хонорари над годишните им заплати. Най-малко три са. И секретарката на факултета, какъв точно е приносът й за провеждането на магистърските програми“, обясни зам.-ректорът проф. Стоян Буров, като сподели, че самият той и ректорът не са получавали средства за магистърските програми.
Сигналът в Прокуратурата е от миналата седмица, а във Педагогическия факултет имало още сериозни нарушения. Според проф. Буров е допуснато оценките в главната книга да се нанасят от друго лице, а не от този, който проверява. Става въпрос за племенницата на проф. Пламен Легкоступ, която е получила разрешение от проф. Венка Кутева вместо неговия подпис да поставя печат, твърди проф. Буров.
„Един куп правилници е нарушила. Опитах се да й обясня, че всъщност проблемът не е тя, а проблем е това, което са създали с хаоса в документацията на факултета. Този хаос обаче е проблем на университета. А ако аз не реагирам излиза, че съм съучастник в документално престъпление. Така ли излиза? Така излиза! Тя каза, че това е било 2017-та. Само че от тогава до сега не са прекъсвали тези неща. Стотици са тези нарушения. Предложих й да си подаде молбата за освобождаване от поста на декан, защото аз не съм съд, не мога да чакам Прокуратурата. Какво й предложих. Казах й, че има два варианта. Подайте си молба, за освобождаване като декан, ще ви накажа с последно предупреждение, ако не го направите нямам друг избор, освен да ви уволня дисциплинарно. Не съм я уволнил още, но вероятно ще го направя“, сподели в сряда ректорът проф. Христо Бонджолов.
В същото време проф. Кутева подчерта, че в ръководения от нея факултет се обучават 3000 студенти, от общо 7000 в университета. Думите й бяха опровергани от ректора, който поясни, че в университета учат 9500 студенти. Освен това зам.-ректорът проф. Стоян Буров обясни, че Педагогическият факултет е на предпоследно място в страната според рейтинговите оценки за това направление, като зад него е само Шуменският университет.
От сегашното ръководство споделиха още, че проф. Венка Кутева е наказана още през 2016-та година заради одобряване  на нелегитимно научно жури за защита на дисертация на докторант. Затова се е наложило втори път да се конституира жури. Деканът на Педагогическия факултет обаче твърди, че до момента не е наказвана. Зад нея застават и декани на други факултети, включително на Факултета по математика и информатика и Факултета по изобразително изкуство.
Според проф. Венка Кутева и хората, които я подкрепят, в момента Академичния съвет заседава нелегитимно. По думите й в състава му няма нито един студент, тъй като проф. Христо Бонджолов е отстранил всички. Според декана на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов трябва да бъдат насрочени частични избори за избор на нови членове, което ръководството не предприема. 
Според ректора проф. Бонджолов обаче ситуацията е различна. Освободените студенти били вече дипломирани и с прекратени права, поради което нямали право да бъдат част от Академичния съвет. Нещо повече, още на 2-ри април всички членове на Студентския съвет са уведомени с писмо от ректора, че няколко пъти председателят на Студентски съвет е обявил, че няма да се съобрази с разпоредбите в Закона за висшето образование. А именно да свика избори по факултетите, за да се изберат нови членове в Общото събрание, съставът на което трябва да бъде утвърден на 22-ри април. В противен случай изборите за ректор на 20-ти май могат да се окажат нелегитимни, призна проф. Бонджолов, който е взел мерки това да не се случи.
Изпратено е писмо до министъра на образованието, в което е представен проблемът. В него ректорът обяснява, че единствено Студентски съвет в лицето на председателя му Иван Маринов отказва да спази разпоредбите и да проведе избори за нови членове на Общото събрание, което ще избере и нов ректор на 20-ти май. В него се отправя молба към министъра за произнасяне по въпросите дали в крайна сметка изтича мандатът на студентите и докторантите в Общото събрание и дали трябва да бъдат избрани нови.
„Аз мисля, че в Студентския съвет има разумни хора, които ще преценят ситуацията. И няма да вземат решение на пук от рода на „няма пък“. Публична тайна е към коя партия са ориентирани студентите от Студентски съвет. Това е от 20 години. Те са младежко ядро на една организация. На една партия. Депутата, може би, може да бъде видян по-често на Академичен съвет, отколкото в Народното събрание. Това е ВМРО, две мнения няма“, сподели още проф. Христо Бонджолов.

 


Ключови думи
ВТУ избори сага Венка Кутева Христо Бонджолов скандал
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета