Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Търново остава последен дом за плеяда от бележити българи

  24.03.2019 18:08
Търново остава последен дом за плеяда от бележити българи

Цяла плеяда от видни българи са погребани във великотърновския парк „Дружба“. В старото гробище на града са оцелели само гробовете на онези, които са отдали живота си или са се трудили в името на Родината.

Днес повечето гости и жители на старата столица свързват града със средновековната му история. Не по-малко вълнуваща обаче е възрожденската и съвременната ни памет. Затова парк „Дружба“ е чудесно място за разходка, отмора, но и за почит към великите българи, чиито кости са положени под дебелите сенки на многогодишни дървета.

Още в началото на парка е гробът на големия български драматург Добри Войников. Авторът на „Криворазбраната цивилизация“ е управител на сиропиталище в Търново по време на Руско-турската освободителна война. Тук се разболява от тиф и умира.

Близо до неговия гроб е и този на най-прочутия български строител – Уста Кольо Фичето. Той отдава живота си на строителството и на практика неговите сгради продължават да съществуват до днес. Най-значими са църквите, които са символ на старата българска столица.

По същата алея е гробът на Христо Иванов - Големия. Той е основателят на Търновския частен революционен комитет през 1870 година. Близък съратник на Васил Левски и участник в освободителното движение. По време на войната съдейства на генерал-лейтенант Йосиф Гурко при освобождението на Етрополе, Ботевград, София и Пловдив.

Много близо до неговия гроб е и този на Христо Караминков - Бунито. Той е роден в старата столица, участник е в Старозагорското въстание и в Априлската епопея. Също е член на Търновския частен революционен комитет. Днес във Велико Търново има улица, кръстена на неговото име.

На запад от гробовете на двамата революционери се намира и гробът на Никола Габровски и съпругата му. Той е един от основателите на лявото движение в България, а в неговото лозе се провежда първата социалистическа сбирка у нас. Днес в старата столица има улица и парк на неговото име, където е и общият му паметник с Димитър Благоев. Има и улица с името на съпругата му - Мария.

В най-южната част на парка се намира изоставеният гроб на Димитър Янкулов. Деец за лявата идея през 20-те години на миналия век. Убит е във Велико Търново през 1925 година.

На изток от централната алея са гробовете на Венета и Иванка Ботеви. Съпругата и дъщерята на великия революционер са погребани една до друга. Днес в старата столица има улици на техните имена, на името на Иванка Ботева има кръстена детска градина, а Венета е патрон на старческия дом.

В близост до техните гробове е този на Танко Добрев. Той също е участник в Освободителното движение и член на Търновския революционен комитет. Няма данни за точната година на смъртта му.

Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
гробове парк "Дружба"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати