Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Любопитни вещи, изложени в Конака, доближават до личния свят на Учредителите

  22.03.2019 08:10
 Любопитни вещи, изложени в Конака, доближават до личния свят на Учредителите

От 21 март вече е отворена за посетители изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност” в музей „Възраждане. Учредително събрание”. Тя е подготвена по инициатива на Народното събрание, Община Велико Търново и РИМ – Велико Търново. Експонатите са събрани от 12 културни институции: Националния исторически музей в София, регионалните музеи в столицата, Пловдив, Варна, Габрово, Русе, историческите музеи в Копривщица, Панагюрище, Централния държавен архив – София и др. Именно от Държавния архив ще дойде на 15-ти април във Велико Търново най-ценното - оригиналната Търновска конституция, която ще може да се види до 21 април, по време на официалните тържества по честване на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

  Екипът от РИМ - Велико Търново, който реализира изложбата включва Светла Атанасова, Димитър Харбалиев, реставраторът Руен Хаджиниколов, Илия Вълев и Атанаска Стамболийска. Куратор на изложбата е доц. Светла Атанасова, която ни представи част от експонатите и интересните  подробности около тях. 

 В изложбата гостите на Велико Търново и всички посетители могат да видят предимно лични вещи – писалищни пособия и принадлежности, както и някои лични аксесоари на нашите законотворци – либерали и консерватори, които задават основните начала на политическия живот в Княжеството и изработват Основния закон.

В отделни витрини са експонирани лични вещи на либерала д-р Георги Странски.

Тук могат да се видят негови отличия, издадени от сръбското правителство за участието му в сръбско-турската война, както и за пребиваването му като дипломатически агент в Белград. В отделна витрина са аранжирани писалищни принадлежности на Драган Цанков, един от най-изявените представители на Либералната партия и два пъти министър-председател на България.

Една витрина е посветена на Петко Каравелов – снимка с автограф (оригинална), кесийка за монети, която той прави при престоя си в Черната джамия, където е затворен от своя политически противник Стефан Стамболов.  В изложбата могат да се видят сабята на Иван Кършовски и негов портрет, интересни писма на Сава Илиев Сърманов, също либерал, който дава инструкции в Габровския общински съвет за провеждането на изборите, както и негови критични бележки по Органическия устав.

В две витрини, специално внимание в центъра на експозицията е отделено на Петко Славейков – изявеният либерал и оратор в Събранието: кутийка за енфие, стара кутия за цигари – много красива изработка от 1865 г., една посребрена ритуална чаша с лъжичка с неговите инициали, която е използвана от семейството при кръщение на всичките му деца.

 В другата половина на залата са представени консерваторите, като особено място е отделено на д-р Константин Стоилов – министър-председател след кончината на Стамболов, привърженик на Режима на пълномощията. Показани са негови писалищни принадлежности, красив портрет в позлатена рамка, негови снимки като член на делегацията за коронацията на Николай II в Русия, заедно с Фердинанд. Изложена е и една пътна чанта с аксесоари, изключително красива изработка, също притежавана от д-р Константин Стоилов.

 Представени са и по-малко популярни депутати консерватори. Един от тях е Димитър Катранов, като на изложбата може да се види негова – писалка-печат. Това е едно комбинирано пособие с перодръжка, молив и печат за мастило и за восък, които той използва като председател на Съдебния съвет в Оряхово, както и в адвокатската си практика. Освен писалката, изложен за посетителите е и Почетен знак на царица Елеонора 1912 – 1913 г., който той получава, както и някои негови лични вещи – броеница и просфорен печат.

Янко Славчев – варненски депутат, но роден в Търново, изключително активен, богат човек, търговец и индустриалец, кмет на Варна след Освобождението е представян с дневник с негови спомени от Учредителното събрание и за престоя му тук, както и негов портрет. Друг варненски депутат – Велико Христов е представен с два печата – мастилен и восъчен. В края на експозицията е отделено внимание и на Марин Дринов, назначен за депутат от руския императорски комисар с негови вещи и оригинален портрет.

Отделено е внимание и на логистиката в Събранието. При самата подготовка на Учредителното събрание активна роля играе секретарят на Търновската община Димитър Атанасов, който отговарял за украсата на града, за издръжката и храненето на депутатите, за настаняването по домовете. На Димитър Атанасов музеят притежава един златен часовник, златен пръстен-печат с плочка, която се предава в рода от поколение на поколение, както и кама за рязане на хартия – с кания изработена от кост със златни инкрустации и клетъчен емайл.

С лични вещи присъства и един от основателите на читалище „Надежда” – Джорджо Момчев.

Много любопитни факти за Събранието извън залите са поместени в две информационни табла.

Акцент на изложбата е звънецът на Учредителното събрание, най-ценният търновски експонат в музей „Възраждане. Учредително събрание”. Историята му също е любопитна. Изработен е през 15-ти век, стоял е в едно турско училище на Царевец. След Освобождението при влизането на руските войски е открит в сградата и придобива друго предназначение.

От 16-ти до 21 април оригиналът на Търновската конституция ще гостува в Търновския музей. На 16-ти април ще бъде официалната церемония и изнесеното заседание на Народното събрание в сградата на конака. Тогава няма да има свободен достъп на гражданите. Но на 20-ти и 21-ви април (събота и неделя) музеят ще бъде отворен за безплатни посещения за всички гости и граждани на града, които искат да видят светинята.

Изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност” е открита от 21 март до 21 април.

Ана Райковска   

 


Ключови думи
изложба кнака учредители Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати