Неделя, 02 Oct 2022
            
Други

НЧ „Напредък 1869“ подготвя национален театрален фестивал

  25.02.2019 12:03
НЧ „Напредък 1869“ подготвя национален театрален фестивал

Амбицията да превърне сцената в Горна Оряховица в притегателна за любителски театри от цялата страна има ръководството на НЧ „Напредък 1869“. В годината, в която читалището изпълва 150 г. от основаването си, екипът му замисля национален театрален фестивал. Идеята е Горна Оряховица да се нареди до градове като Кортен, Тополовград, Лом, където всяка година се провеждат прегледи на любителското театрално творчество. Планът е в Горна Оряховица събитието да е през октомври.
Два големи конкурса предстои да бъдат проведени в НЧ „Напредък 1869“ до края на април. В дните от 12 до 14 април читалището е домакин на второто издание на националната надпревара „Танцова въртележка“. Организаторите очакват над 600 участника, които ще бъдат разделени в 4 категории – соло, дует или трио, група и формация и ще си оспорват наградите в стиловете съвременни танци, характерни танци и класически балет в 4 възрастови групи.
Журито ще бъде съставено от независими специалисти в областта на балетното и сценично изкуство, като ангажимент да се включи в него е поел представител на побратимения на Горна Оряховица украински град Миргород.
Седмица по-късно – от 19 до 21 април, ще се проведе поредното издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“. Покана да се включат от НЧ „Напредък 1869“ са изпратили на певци от всички побратимени на Горна Оряховица градове. Организаторите очакват изпълнители от Сърбия, Черна гора, Косово и др. Председател на журито ще бъде Нели Рангелова, а негови членове – Милена Димитрова и Десислава Станкова.
Тази година въвеждаме нов регламент, обясни председателят на НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров. Класираните на първите 3 места в III и IV група отиват на III кръг, където ще си оспорват Голямата награда. При по-малките пък ще дадем възможност и на публиката да участва в оценяването, допълни Петров.
Заявки за участие в „Танцова въртележка“ се приемат до 31 март, а в „Нова музика“ – до 2 април. Конкурсите се организират с подкрепата на Община Горна Оряховица.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Атанас Петров Напредък 1869
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати