Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Самотник превърна двора си в сметище в центъра на Горна Оряховица

  24.02.2019 08:31
Самотник превърна двора си в сметище в центъра на Горна Оряховица

Хората от тих и приветлив квартал в широкия център на Горна Оряховица от години се борят с разрастващо се сметище в един от дворовете, което прелива и превзема малко по малко улицата отпред. Оказва се обаче, че никак не е лесно да накараш някого да не живее на бунище и да не трупа всякакви отпадъци в имота си, че и край него.
Между входа на Детския кът и Таверната, на ъгъла между две улици с бунтовни имена - „Колю Фичето” и „Стефан Караджа”, има един двор, който сякаш омагьосва стопаните си и ги превръща в клошари. Поне така се ядосват съседите, които разказват проблемите си с вече втори собственик. Предишният стопанин на имота се препитавал от ровене в кофите и мъкнел всякакви боклуци. След клошаря къщичката и дворчето станали собственост на уж сериозен човек. Генчо Георгиев започнал с мерак да разчиства и да гласи двора и съседите се зарадвали, че проблемът с боклуците е отпаднал. Само че за кратко. Дали заради поредицата нещастни събития в живота на Генчо – развод и смъртта на сина му, но нещо в него се пречупило и той също започнал да влачи всякакви отпадъци. Така поне си обясняват съседите – някои от които съчувстват и проявяват търпимост. Други обаче са на мнение, че тази мизерия не се понася. Гледката наистина е покъртителна – боклуци всякакви са превзели двора, с изключение на тясна пътечка от входната врата до вратата на къщата. Отпадъците обаче преливат вече и към двете улици. Отпред са наредени три коли със съмнителни възможности за движение, както и разни строителни материали, очевидно втора или трета употреба. Генчо е много често тук, но не и когато го търсят за проверка. Има още няколко имота и постоянното му жилище не е това, осведомяват съседи.
Някои от тях опитали да привлекат вниманието на институциите, за да се отърват от това градско сметище. Само че помощ съществена май няма откъде да дойде. Съседи и преди са подавали оплакване в Общината, а преди няколко дни са пуснали сигнал чрез платформата „Гражданите”. Тогава комшия снима пушек, излизащ от двора на Генчо. Общината е правила няколко проверки, които стигат до вратата и констатацията, че мизерията е пълна. „Така и не намерихме Генчо на „Колю Фичето”, нито пък на постоянния му адрес, въпреки че хора от общинска охрана няколко пъти го търсиха в последните три-четири дни и оставяха покани да се яви. Издали сме предписание да отстрани незабавно строителните материали, които са на улицата. Ако не го направи доброволно, Общинското предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване” ще ги премахне. За почистване на самия двор обаче нямаме правомощия – можем да се разпореждаме само с общинска територия, каквато е улицата”, обясни ситуацията екологът на Общината Надя Даракчиева.
Отношенията между Общината и Генчо Георгиев са трудни не от сега. Мъжът беше един от водачите на протеста миналата пролет, когато горнооряховчани се събраха пред Общината, за да спрат изграждането на социални жилища край Пожарната. Тогава Генчо влезе в ролята на озвучител и водещ и даде много от себе си във вид на крясъци и обиди към общинарите. Те пък сега се плашат, че ако тръгнат да разчистват боклуците му, той ще се обяви за политически репресиран и ще има нова вълна от разправии.
Генчо иначе е добър човек, но има проблем и като се ядоса – да не си насреща му. Тази мизерия обаче не се търпи, още повече, че както е тръгнал и двете улици ще превземе с таратайките и боклуците си, казват не толкова войнствените съседи. По-ядосаните въобще не искат да коментират, отсичайки, че в България закони и управия няма.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
сметище Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати