Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

За трети път Велико Търново събира любителите на настолни игри

  21.02.2019 15:48
За трети път Велико Търново събира любителите на настолни игри

Велико Търново за трети път ще бъде домакин на фестивала "Настолен град".  Организаторите от фондация "Да играем" днес дадоха пресконференция дни преди откриването на фестивала.   Фестивалът на настолните игри ще се състои на 23 и 24 февруари в Мол - Велико Търново, а целта е да събере любители на настолните игри от страната и чужбина, посочи неговият основател Ивайло Драганов. По думите му през последните години хората, които играят настолни игри стават все повече и в световен мащаб, и у нас. Съвременните настолни игри са форма на забавление и на общуване, а любопитното е, че най-пристрастени към тях са програмисти, IT-специалисти и хора, които ежедневно работят с компютри и пред екрани, разказа Цвети Цанова, която е член на организацията.

 Акцент във фестивала през тази година е, че на него ще присъстват автори на настолни игри от България и от Румъния. Те ще представят както свои утвърдени версии, така и най-нови прототипи. В двата фестивални дни ще има обособени зони за начинаещи - с лесни игри и доброволци, които ще посрещат хората и ще им обясняват правилата на избраната от тях игра. "Заклетите" геймъри ще могат да се включат в турнири по Катан, една от най-старите и популярни съвременни настолни игри, по Каркасон, Кингдомино - обявена за играта на 2017 година на международния фестивал в Есен, Германия, българската игра "Атаката на катериците" и много други. Предвидени са демонстрации и викторина с много изненади, детска и семейна зона за игра. Ще бъде открита и стая на загадките, както и пикселар работилница, в която желаещите могат да рисуват картини от мъниста.

 Според организаторите, от настолни игри се интересуват все повече семейства, защото това е начин за свързване и опознаване на поколенията. Интересно е да видиш каква е логиката и реакцията на три възрастови групи от едно семейство, които играят съвместно, посочи Светла Атанасова. Две са основните течения в разработките на настолните игри. В американското течение се залага на темата,която е свързана със сериали, филми, комикси или медийни заглавия, правилата са по-лесни, но възможностите за конфликти в играта са по-големи заради характерните роли на играещите. Германия е водеща в европейското течение на настолните игри, където приоритет е в механиката и самото протичане на игрите, които са предимно семейно ориентирани. Според организаторите на фестивала популярността на настолните игри расте, защото обезпечава нуждата от реално общуване, споделено забавление, развива дедуктивното мислене, интуицията и дава възможност на играещите да влязат в множество роли.

 

 

 

 


Ключови думи
настолни игри фестивал домакин
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати