Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

Световни оперни звезди с горнооряховски корен ще пеят в НЧ „Напредък 1869”

  17.02.2019 08:59
Световни оперни звезди с горнооряховски корен ще пеят в НЧ „Напредък 1869”

Световноизвестният бас Орлин Анастасов и брат му баритонът Венцеслав Анастасов ще пеят на горнооряховска сцена в концерт, посветен на 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров. Концертът е на Русенската опера и е първият от поредица подобни концерти, които ще се състоят през 2019 г. в памет на великия български бас. Освен специалното участие на световноизвестния бас Орлин Анастасов, меломаните ще чуят баритона Венцеслав Анастасов от Русенска опера и Емил Желев – певец с интернационална кариера. Акомпанира Евгени Желязков – пиано. Концертът е на 26 февруари от 18,30 часа на сцената на читалище „Напредък”.
Световната музикална критика определя Орлин Анастасов като наследник на Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. В интензивната си и богата творческа биография е регистрирал участия на сцената на Ла Скала в Милано, Арена ди Верона, Ковънт Гардън, Римската опера, Гранд опера – Париж, Театро Лисео – Барселона, Театро Реал – Мадрид, Виенската Щатсопера... Венцеслав Анастасов разгръща певческата си кариера на сцени като Палау де лас Артс - Валенсия, Гран Театро де Лисео – Барселона, операта на Монте Карло, фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум... Солист е на Държавна опера – Варна.
Баритонът Венцеслав Анастасов има не по-малко блестяща кариера. Работи с едни от най-големите имена в света на операта като Лорин Маазел, под чието диригентство пее Родриго в „Дон Карлос” и Ескамилио в „Кармен”, режисьор на постановката е Карлос Саура.
С маестро Зубин Мета участва в „Турандот” и записва DVD, пее в продукцията на Метрополитен опера „Ифигения в Таврида” и с Пласидо Доминго в Палау де Лас Артс – Валенсия. Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Гран Театро де Лисео – Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др. Звездният български баритон е един от плеядата наши певци, които правят чест на най-престижните оперни сцени.
Орлин и Венцеслав Анастасови са синове на големите оперни музиканти Анастас Анастасов и Мария Венциславова. Двамата са от колосите на Русенската опера десетилетия наред. В Русе започна музикалният път и на братята.
В родословното дърво на двете големи оперни звезди има и горнооряховски клон. Всъщност баща им Анастас Анастасов е роден в Горна Оряховица през 1927 г. Учи в градската гимназия, където е открит за самодейността от диригента Иван Пеев и режисьора Хитьо Попов, възложили му роля в оперетата на Кац „Взаимна любов”. Като войник Анастасов получава първа награда на войсковите национални прегледи за солово пеене и това предопределя съдбата му. Впоследствие и съдбата на неговите наследници. В Горна Оряховица все още живеят братовчеди на оперните звезди. Но не само за тях, а за всички горнооряховчани ще е изключително удоволствие да се докоснат до класическото оперно пеене. Нещо, което в Горна Оряховица не се е случвало вероятно от 30 години насам.


Ключови думи
опера
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати