Вторник, 16 Мар 2021
            
Спорт

Най-модерния гимнастически квадрат получиха акробатите в Горна Оряховица

  15.02.2019 09:19
Най-модерния гимнастически квадрат получиха акробатите в Горна Оряховица

За акробатите в Горна Оряховица 14 февруари се превърна в празник, но не заради Деня на виното, на свети Валентин или на свети Кирил, а защото направиха първа тренировка върху новия си супермодерен квадрат. Съоръжението е последна мода в света на гимнастиката и единствено в България. На такъв квадрат се игра на Младежката олимпиада в Буенос Айрес и на Световното първенство. Горнооряховският акробатичен център го получи благодарение на Българската федерация по акробатика, а нейният генерален секретар Недко Костадинов лично присъства на приемането на доставката от Германия в Горна Оряховица.


„Огромни благодаросности към Федерацията, защото това е нещо уникално за България. Получаваме най-новата технология в нашия спорт и това ни дава възможност да се развиваме като сериозен акробатичен център. Тази придобивка ни задължава да работим повече и в същото време ще ни помогне да привлечем и задържим повече деца. Имаме амбиции да бъдем най-добрият център за подготовка и състезания на българските акробати. Трябва ни помощ и от страна на Общината, за да се укрепи сградата и да се ремонтира покрива. Това ще бъде добра инвестиция, ако направим така, че тук да се провеждат много състезания и лагери на националните отбори. Подобна нагласа има както у Федерацията, така и в акробатичните клубове в страната”, обясниха плановете си ръководителите на двата акробатични клуба в Горна Оряховица – Николай Михайлов и Йорданка Кочева.
Двамата заедно прерязаха символичната лента за откриване на новия квадрат и подчертаха, че двата клуба - „Акро Нова” и „Джим денс”, всъщност са един Горнооряховски акробатичен център.


Благодарности двмата треньори изказаха и към състезателите и родителите, които се включиха в подготовката на залата и сглобяването на новия квадрат. „Цяла седмица преместване, чистене, монтиране – включиха се много повече хора, отколкото очаквахме. Тази съпричастност мотивира не само нас, но и децата. Те също не крият радостта си, че работят в условия, каквито имат само най-добрите в нашия спорт”, споделиха треньорите.
Гимнастическият квадрат, на който се радват горнооряховските акробати, е изработен в Германия и е последна мода в спортната технология. Това е доста голяма инвестиция, каквато Федерацията досега не си е позволявала. Това че се прави точно в Горна Оряховица, не е случайно. Тук е най-добрата база за акробатика в страната, с може би единствената зала, строена специално за този спорт. Въпреки проблемите с покрива и близкото свлачище, това е база, която може да се превърне в национален център за подготовка. Долу горе такава е идеята на горнооряховските клубове, споделяна и от Федерацията. Всяка година горнооряховската зала приема поне по три големи състезания, а тази година може би ще са четири. Условията тук се оценяват високо от всички гостуващи клубове.


„Отправил съм покана към колегите за една открита тренировка следващата седмица, на която да им покажем новите условия в залата. Националният селекционер Драгомир Драганов е дал съгласие да присъства, имаме подкрепата и на генералния секретар Недко Костадинов”, разкри част от най-близките планове старши треньорът на „Акро Нова” Николай Михайлов.
 


Ключови думи
акробатика
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати