Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Виното и любовта в живота и картините на фамилия Паневи

  10.02.2019 17:40
Виното и любовта в живота и картините на фамилия Паневи

В слънчевия неделен ден прочутата търновска художническа фамилия Паневи отвори широко галерията и сърцата си за всички приятели и почитатели на тяхното изкуство. 14 часа бе началото на своеобразния Ден на отворените врати  в уютната им галерия на Самоводската чаршия. На чаша вино и общуване с изкуството бяха поканени всички, а изложбата с техни творби в чест на Празника и любовта – 14-ти февруари, от години си е традиция. Тази година обаче семейство Паневи решили да изпреварят датата, защото точно на 14-ти февруари е роден техния внук, който навършва пълнолетие и искат да отпразнуват рождения му ден по семейному и да му отделят повече внимание. 

Без официалности и речи, сърдечните домакини посрещаха с усмивки новодошлите, развеждаха ги из галерията, отговаряха на въпросите на любопитните и охотно разказваха вълнуващи и интересни истории, които съпътстват почти всяка от картините им. Специално за деня Иваничка бе опекла вкусна баница и гощаваше наред.

И тъй като изложбата им все пак е тематична, Христо, Иваничка и синът им Габриел бяха подбрали картини, които не само отговарят на творческия им натюрел, но и възпяват любовта, природата и радостта от живота. Красиви пейзажи от всички сезони и от Търново, цветя, както и характерните за нея портрети на българки показва Иваничка. Страстите и нежността в цикъла по Омар Хаям, както и „картини с много прегръдки и целувки” по думите на Иваничка представя Христо. А той сам потвърди, че в днешната изложба, посветена на виното и любовта, които вървят ръка за ръка, картините му изцяло са посветени на темата. Малко по-абстрактни, но интригуващи са картините на Габриел, но заедно с тях и много голи тела, за да покаже, че стилът му постоянно се развива и обогатява. Цялата тази красота радваше очите, а червеното вино само допълваше пиршеството на сетивата. И докато Христо и Габриел показват и нови творби, Иваничка пази новото в творчеството си за годишнината на галерията.

 „Тази изложба я правим да си поканим приятелите, но всеки е добре дошъл. Да пием по едно вино, да се видим и да си пожелаем успешна година”, обобщава накратко целта на изложбата Христо Панев и се запътва да посрещне поредния гост.

Ана Райковска  

  

 


Ключови думи
вино любов картини фамилия Паневи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати