Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Баба Атанаска от Самоводене: По чудо турският ТИР не удари стаята, в която спя

  24.01.2019 11:34
Баба Атанаска от Самоводене: По чудо турският ТИР не удари стаята, в която спя

Турският ТИР, който тази нощ се блъсна в част от къща в Самоводене за малко не е ударил стаята, в която е спяла баба Атанаска. Собственичката на имота твърди, се спасила благодарение на бетонен кол, който отклонил тежкото возило.
Турският ТИР събори част от къщата на възрастната жена, в която освен нея по това време били синът й и внука й, който е студент по медицина в Плевен. Малко преди инцидента момчето се канило да излиза точно на тротоара, където се врязал камионът. 
Атанаска Маркова спяла, когато цялата къща се разтресла. Помислили, че има земетресение, но когато излезли навън видели камиона, който първо се ударил в дома им, а след това се спрял в близост до отсрещния тротоар.
„В 11 и 10 се разтресе като земетресение. И моят внук вика, бабо, тука стана нещо или някой се уби, или къщата ни събориха. И излязохме да видим. Ами дайте да направим нещо тука да се върви с 40, с 60 километра“, сподели за RegNews.net Атанаско Маркова.
На място пристигна и кметът на Велико Търново- Даниел Панов. Той разпореди на главния инженер в Общината да се извършат мероприятия за разчистване на тротоара и обезопасяване на ударената къща. По думите му баба Атанаска и семейството й могат да търсят обезщетение.
„Има досъдебно производство. След като приключи  собствениците на имота трябва да си вземат протокол и с него да заведат иск или към застрахователната компания, или към собствениците на фирмата, за да им бъде изплатено обезщетение. Както виждаме това е старата сграда, стара работилница, която в момента трябва да се почисти. Ще пратя главния инженер да види какво може да се направи като укрепителни действия“
В същото време жителите от селото настояват за поставяне на ограничителни знаци и дори легнали полицаи, които да спират скоростта на тировете. Катастрофите в Самоводене са ежедневие, често има и жертви.
„Редовно, като нямаме полиция тука вървят със 100 километра в час. През нощта никой не ги спира. Хубаво е да си получаваме заплатите, но трябва и малко работа да се върши“, твърди Иван, който е съсед на баба Атанаска.
А кметът Даниел Панов обясни, е Общината не може да поставя ограничителни знаци, тъй като трасето е държавно, но подчерта, че проблемът ще бъде решен след изграждане на новия скоростен път.
„Не случайно и пътя Русе-Велико Търново е изместен извън населените места. Знаете, че трасето минава зад Хотница, зад Русаля и излиза на Момин сбор. Така че алтернативни пътища няма как да се правят по този начин. Имаше предложение за Горна Оряховица с тунел под Арбанаси. Това нещо просто не е възможно“, обясни Даниел Панов.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
катастрофа Самоводене къща баба Даниел Панов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати