Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Монахините от „Св. Троица“: Всеки ден падат камъни до манастира

  14.01.2019 08:50
Монахините от „Св. Троица“: Всеки ден падат камъни до манастира

Падането на камъни до манастира „Св. Троица“ е ежедневие, споделиха за „Кореспондент“ монахините от светата обител. Те обаче отказаха да разкажат подробно за проблема, тъй като санът им не предполага публични изяви. 
Само преди няколко дни стана ясно, че огромна скална маса се е срутила от венеца. За щастие пропадането е на безопасно разстояние от светата обител. Няма пострадали и материални щети.
Скалният венец, за който се предполага, че е бил част от древнотракийска крепост създава много проблеми през годините. През 90-те години огромна скала едва не разруши „Преображенския манастир“. Подобен е венецът и на хълма Трапезица, който често създава неприятности за шофьорите по натоварения път Велико Търново-Арбанаси-Горна Оряховица.
След срутването до „Св. Троица“ беше предприет оглед от специалисти на Община Велико Търново и Община Горна Оряховица. На практика манастирът се пада в района на старата столица, а скалният венец е към железничарския град. За момента обаче няма средства за укрепване на срутището.
Всъщност целият район е свлачищен. Монахините имаха сериозен проблем и с тесния път, който беше пропаднал. Освен това зимата не се почиства и при тежки атмосферни условия светата обител на практика е откъсната от света.
 
 


Ключови думи
монахини Св. Троица манастир скали камъни
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати