Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Първият соц. МОЛ на „Пишмана” навъртал по 16 млн. на година

  28.12.2018 09:37
Първият соц. МОЛ на „Пишмана” навъртал по 16 млн. на година

Жителите на квартал „Бузлуджа” във Велико Търново се радват на един от първите молове още през 80-те години на миналия век. По това време в града започва модернизация и изграждане на нови търговски центрове, насочени към задоволяване на нарастващото потребление в старата столица. Разбира се тогава думата „МОЛ” е означавало единствено мерна единица за количество, а хората са наричали търговския център на „Пишмана” с благозвучното име „Супера”. Както впрочем са казвали на повечето големи хранителни магазини, за които сега обичаме да подчертаваме, че са „вериги”.
Големият комплекс в кв. „Бузлуджа” е наистина иновативен за времето си. Сградата е на два етажа, построена по последен писък на тогавашната мода. Облицована е с метални плоскости, боядисани в жълто. Изграден е и паркинг, който за представите по онова време направо си е голям. Най-голямо внимание обаче е обърнато на тъговската площ и хранителния магазин, за който всички признават, че е бил един от най-добре заредените.
Всяко ново нещо е позабравено старо
Търговският център на „Бузлуджа” е най-големият от новите обекти и осигурява комплексно обслужване на жителите на едноименния и многолюден квартал в града, обособен като самостоятелен микрорайон по онова време. Това се постига в резултат на съвремен¬ните усилия на СД „Търговия", „Местна промишленост и битови услуги", предприятията „Булгарплод", „Риба и рибни продукти", „Търговия на едро", „Книгоразпространение", „Спортния тотализатор” и „Държавна спестовна каса”.
Обектът е построен на 4800 кв- м. площ, от която 2700 — търговска. Първият е зает от супермаркет с търговска площ 580 кв. м. В просторната, добре осветена зала цари безупречна чистота и ред. В ролпалети и хладилни шкафове, на крайстенни и островни гондоли на посетителите се предлагат всякакви хранителни стоки. Имало е специализирани щандове на предприятията „Булгарплод", „Риба и рибни продукти". Зареждането на супермаркета се осъществява по планетно-контейнерната технология, в резултат на която ръчният и тежкият физически труд е сведен до минимум и са повишени значително ефективността на търговските процеси и културата на обслужването. В съответствие с изискванията на тази технология търговската зала и складовите помещения са пригодени за свободното движение на ролпалетите.
А с предприятията-производители и „Търговия на едро" са сключени договори, по силата на които те се задължават да извършват разфасовката и палетизацията на стоките.
За всеки по нещо
На втория етаж на комплекса са разположение две търговски зали за промишлени стоки. В зала „Рила", с площ 440 кв. м, се предлагат мъжка, дамска и детска конфекция, обувки, трикотаж, галантерия и парфюмерия. А в зала „Рубин", с площ 335 кв.м — предлагат химикалки, бои, железария, електроматериали и уреди. В двете зали са приложени най-съвремен¬ни разработки на комбинат „Търговски технологии и обзавеждене"— системите „Рила", „Руен" и „Пирин", отличаващи се с голяма функционалност и красота, предназначени за стоките на съответните обединения.
Друга зала с площ 225 кв. м. е предназначена за изложби, базари, ревюта, делови срещи и др. За постигането на по-пълна комплексност в обслужването допринасят и разположените на двата етажа ателиета за ремонт на битова техника, за часовникарски, шивашки, обущарски и фотоуслуги, бръснаро-фризьорски салон и магазин за цветя. Кафе-сладкарница, тото пункт, книжарница и клон на Държавна спестовна каса са също част от екстрите, които са получили жителите на „Пишмана” по онова време.
Слава на социалистическото строителство
Според мнението на специалистите от СД „Търговия", която е стопанин на комплекса тогава, неговото функционално решение е много добро, заслуга за което имат както проектантът КНИПИ „Металпроект"- София, така и изпълнителят  СП „Метални конструкции"- Велико Търново.
„Безспорно Комплексът е ценна придобивка и за потребителите, и за търговските работници. Обширните търговски зали и удобните складови помещения са позволили успешно да се внедрят различни модерни съоръжения - ролкови и сгъваеми палети, транспалетни колички, вилкопвдигачи, автоматични теглилки, колбасорезачки и др. Всичко това улеснявава в значителна степен прилагането на новите прогресивни форми на обслужване- открит показ, по образци и на самообслужване”, пише в една от рекламните статии за комплекса по онова време, чийто автор е Костадин Георгиев.
Компютри следели за свършващите стоки
Друга новост, с която се гордеят стопаните на комплек¬са през 80-те, са 10-те електронни касови апарата „Елка-90", свързани с компютър „Изот-1036". Чрез него всеки ден се получава точна информация за обема на продажбите в стойност и натура, наличните запаси и необходимите доставки за следващия ден. Това допринася по-точно да се изучава, прогнозира и задоволява потребителското търсене.
Магазинът навъртал 16 млн. лв. оборот на година
В трите основни търговски зали на комплекса тогава работят 45 души. Пред тях е поставена задачата  да реализират стокооборот от 16 млн. лева. Колективът обаче се оказал доста по-амбициозен и често пъти надхвърлял планираната сума.
„Досегашните резултати обаче сочат, че този амбициозен колектив, прилагайки принципите на бригадната организация на труда и вътрешна¬та стопанска сметка, ще намери сили да преизпълни значително предвиденото”, пише Костадин Георгиев през 80-те. И наистина, работниците по онова време превръщат „Супера” в най-предпочитан за жителите от целия град.
Съдбата на „Супера”
Веднага след промените и навлизането на частното предприемачество, крупните търговски обекти във Велико Търново бяха закрити. Отвориха се стотици малки и зле заредени магазинчета, които просъществуваха десетина години. Последва инвазия на чуждите вериги. Разликата обаче е в това, че тези 16 милиона лв. вече не влизат в държавната хазна, а потъват в икономиките на страните от ЕС.
Сега модерната сграда от 80-те години е също тъговски комплекс, макар и с ръждясали плоскости. Липсва хранителен магазин, но има няколко кафенета и магазинчета за различни стоки. Паркингът е препълнен, има стоянка за таксита, а на отсрещната будка редовни клиенти пият биричка и купуват лотарийни билети...

Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
соц. мол Пишмана магазин ретро
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати