Събота, 13 Мар 2021
            
Политика

Управляващи и опозиция влязоха в лют спор заради увеличаването на парите за чистота и сметоизвозване

  20.12.2018 12:03
Управляващи и опозиция влязоха в лют спор заради увеличаването на парите за чистота и сметоизвозване

Увеличение с 2 милиона лв. на разходите за сметоизвозване и чистота в община Велико Търново предизвика бурни дискусии в местния парламент. Управляващи и опозиция влязоха в лют словесен двубой за това от къде ще бъдат набавени средствата и защо е необходимо сумата да бъде повишена.
Управляващите са категорични, че покачването на сумата е необходимо заради увеличаването на минималната работна заплата. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова направи разчет с колко са били повишавани разходите през годините именно заради покачването на трудовите възнаграждения. По думите и почти 50 процента от разходите на общинското предприятие „Зелени системи“ са именно за заплати.
„Този ръст отново идва предимно от минималната работна заплата, която вече е 560 лв. от 2019 г.“ Аз искам да успокоя жителите на община Велико Търново, че такса смет няма да бъде вдигана поне до 2020 година. Г-н Витанов, аз преди години вашата група е отхвърлила предложението за създаване на „Зелени системи“, а сега искате разширяване на дейността му. Кога сте били искрени, тогава или сега“, сподели от трибуната заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
От опозицията реагираха на думите й и бързо поискаха реплика. Социалистите са категорични, че отпускането на 2 милиона повече за чистота и сметоизвозване ще ощети други пера като инфраструктура и социални дейности.
„Ако тогава сме взели такова решение, то е било именно заради това, че искаме всички пера да се извършват от общинското предприятие, а не само една трета от тях. Извинявайте има още 99 дейности, които се извършват от други фирми и минималната заплата на „Зелени системи“ съвсем не е така определящия фактор“, категоричен беше Стоян Витанов от БСП.
В дискусията се намесиха и общинските съветници от ГЕРБ. Думата взе Росен Иванов, който беше категоричен, че няма нищо страшно в това, че план-сметката е увеличена с 2 милиона лв.
„Привидно голямата сума прави впечатление, но тя е естествена и нормална в рамките на това, което трябва да бъде свършено. Добрата новина е, че не се предвижда увеличението на такса смет“, сподели Росен Иванов. Това обаче не задоволи социалистите и те продължиха спора.
„Кажете на гражданите: Уважаеми великотърновци, ние вземаме от вас 2 милиона допълнително, защото кметът е поел ангажимент да не качва промила. Какви са тези шменти капели, които обяснявате тука“, каза от трибуната Стоян Витанов. А напрежението продължи да се покачва, когато управляващите и опозицията влязоха в спор от къде ще бъдат компенсирани парите за увеличената план-сметка.
„2 милиона ги вземате от данъци, от детски градини, от детски ясли“, отново влезе в дискусията Стоян Витанов. А отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Това, което не се събере като приходи от такса ще бъде дофинансирано от други източници от общинския бюджет. И категорично не съм съгласен, че това е прецедент. Такива са таксите за детските градини, такава е издръжката на пенсионерските клубове“, категоричен беше Росен Иванов. А червените продължиха да настояват: „Да ви цитирам ли г-н Панов, който казва, че има вероятност и 100 процента да се увеличи промила за смет. Защо не цитирате това? Защото догодина има избори?“
За да подкрепи колегата си в спора се намеси и ръководителят на социалистите в местния парламент Петко Тюфекчиев.
„Няма как да сравняваме 2 млн. допълнително средства със средствата, които отделяме за пенсионерските клубове. Няма как просто да противопоставите двата милиона срещу децата и пенсионерите. Това е абсурдно и  див популизъм“, сподели Тюфекчиев, който веднага беше обвинен от управляващите, че на практика неговото изказване е популистко.
Социалистите предложиха парите за сметоизвозване и почистване да останат в размер на 6 милиона и 100 хиляди лв., но Местния парламент отхвърли искането им. Вместо това бяха гласувани още 2 милиона лв. „За“ бяха 23-ма от съветниците, 4-ма бяха „против“ и 2-ма гласуваха „въздържал се“.
 


Ключови думи
сесия сметоизвозване смет такса БСП ГЕРБ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати