Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Научен семинар „Образование в туризма“ проведоха в Стопанския факултет

  05.12.2018 14:28
Научен семинар „Образование в туризма“ проведоха в Стопанския факултет

Научен семинар на тема  „Образование в туризма“ се състоя в Стопански факултет на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Организатор бе екипът на катедрата „Туризъм“. Участие взеха гостуващи лектори по покана на екипа на катедрата, които споделиха ценен опит от областите, в които работят. Пресечна точка в техните презентации бе процесът на образованието и квалификацията, както в академичната, така и в работна бизнес среда. Целта на тазгодишната среща бе свързана с цялостната стратегия за развитие на катедра „Туризъм“, насочена към обединяване на регионалния туристически бизнес и висшето образование по туризъм. Поканени, също така, бяха собственици на ключови за града и региона бизнес организации – хотели, ресторанти, туроператорски фирми, но реално участие взеха малка част от тях. Въпреки това, залата бе пълна с активни участници, интересуващи се „живо“ от актуални проблеми, казаещи реализацията на кадрите по туризъм, активността на студентите по време на тяхното следване и свързаните с това инциативи, процесите в компаниите, насърчаващи допълнителното обучение на служителите и др.
Гостуващи лектори бяха  Обрешко Нечев – Директор на ДБТ, Велико Търново; гл. ас. д-р Десислава Алексова – експерт в Българска туристическа камара и преподаватен в Международно Висше Бизнес Училище; Димитър Колев – управител на „Пирин голф хотел енд СПА“, Банско; Десислава Коева – Организатор туристически дейности “Шугър импекс трейдинг”. Ценен опит по отношение на възможностите за реализация на кадри в туризма сподели Илин Димитров, който представи вече работещ модел, приложим по българското черноморие и в София и включващ договорености с големи хотелиерски вериги.
В рамките на семинара бяха излъчени и наградените от конкурса за есе „Моята реализация в туризма – очаквания и реалност“. Той бе насочен, както към студентите като представители на висшето образование, така и към ученици от гимназиите по туризъм. Интерес бе предизвикан и участие взеха студенти по туризъм от Великотърновски и Софийски университет, ученици от ПГ „Д-р Васил Берон“, гр. Велико Търново, професионална гимназия по туризъм в град Плевен, Държавна гимназия, гр. Свищов.
Катедра „Туризъм“ при Стопански факултет на ВТУ вече заяви желанието си да провокира актуални въпроси, касаещи туризма в дестинация Велико Търново. Това е второто по рода си събитие на катедрата, след провелата се през ноември 2017 кръгла маса, където в дискусионен формат бяха засегнати важни проблеми, свързани, както с работата на преподавателския екип, така и с реалността на туристическия бизнес в региона.

 


Ключови думи
Образование ВТУ конференция форум Стопански факултет
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати