Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Бъдещи медицински сестри и акушерки дариха кръв в Областната болница

  04.12.2018 12:19
Бъдещи медицински сестри и акушерки дариха кръв в Областната болница

Бъдещи медицински сестри и акушерки от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново дариха кръв в Областната болница. Момичетата и техни преподаватели се включиха в съвместната кампания с Кръвния център „Избра ли подарък“, която има за цел да насърчи кръводаряването.
Близо 20 момичета доброволно участваха в акцията, за да изразят своята подкрепа към нуждаещите се от кръв и да дадат пример на обществото. За 14-ти път днес кръв дари и директорът на Филиала доц. Диана Димитрова.
 „След като тази година за пръв път ще имаме стажанти е хубаво да започнем тази инициатива, която се надявам да се превърне в традиция. В крайна сметка ние обучаваме професии медицинска сестра и акушерка. И тези професии са много наясно защо кръводаряването е от изключителна важност в медицински ситуации“, сподели доц. Диана Димитрова.
Освен пример за хуманност, кръводаряването може да спаси много човешки животи. Затова мисията на кампанията е да даде пример на обществото и да мотивира повече хора.
 „Първата ни цел е да помагаме, ако нямаш нагласата да помагаш в професията на акушерка и медицинска сестра, тази професия просто не е за теб“, каза още доц. Диана Димитрова.
Част от бъдещите медицински сестри и акушерки дариха кръв за пръв път. Те обаче се надяват кампанията да се превърне в традиция, за да привлече още повече хора.
32  „За да съм полезна за хората, ние сме бъдещи акушерки, медицински лица. И трябва ние да покажем, че трябва да се дарява кръв, това е полезно и да помогнем на хората, които се нуждаят от кръв. Затова съм днес тук“, сподели Изел Рамаданова, която е I курс в специалност „Акушерка“.
Днес имаше и студентки, които не успяха да дарят кръв, защото не отговаряха на изискванията. Те обаче обещаха да популяризират акцията сред свои близки и приятели.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
кръводаряване кръв акушерки сестри МОБАЛ болница
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати