Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Слагат екоданъци на колите, а екологичните тролеи бяха изхвърлени преди 10 г

  03.12.2018 09:28
Слагат екоданъци на колите, а екологичните тролеи бяха изхвърлени преди 10 г

В очакване на новите данъци за старите автомобили няма как да не си спомним за тролейбусния транспорт във Велико Търново. Днес се говори повече от всякога за екология. С този мотив ще бъдат увеличени и налозите на колите. На фона на всичко това обаче старата столица остана без тролейбусен транспорт. Той беше спрян окончателно преди 10 години…
Началото на тролеите
Първите тролеи пристигат във Велико Търново през 1989-та година. Те са около 10 на брой и са съветско производство- „Зиу- 9“. Машините са доста добри за времето си и са внесени в два цвята- зелен и оранжев. Започват да обслужват линиите с номер 1 и номер 2. Минават по двете най-големи улици- „Никола Габровски“ и „България“. Ходят до „Чолаковци“ и „Триъгълника“. За да функционират е изградена контактна мрежа, чиито остатъци могат да бъдат видени и днес. Тя е дълга 11 километра. Идеята била един ден да се разшири до Шемшево, Дебелец, Великотърновския университет и Картала. В крайна сметка промените в България спират проекта, който е завършен на една пета от планираното.  За реализацията му са вложени много пари, медните проводници са били 10 тона. Изградени са и три захранващи станции, които днес са изцяло обрани…
Краят на тролеите
Тролейбусите се движат във Велико Търново точно 20 години. Краят им е предвещан от строителството на пътен възел „Качица“. Управленска недомислица прави невъзможно преминаването на тролеите през кръстовището. Няма пари за изграждане на нова контактна мрежа след унищожаване на старата в района. Така вместо кръстовище на две нива се изгражда кръгово с обратен вираж и лоша отводнителна система. Все пак остава надеждата, че тролеите един ден отново ще тръгнат по търновските улици. Но и тя умира през 2011-та година, когато неизвестни до този момент крадци задигат километри кабели от подземната мрежа на тролейбусното захранване. Щетите са за над 1 милион лв. , а част от общинските съветници предупреждаваха, че изключването на захранването ще доведе именно до това. След няколко години Общинския съвет сложи край на агонията и гласува мрежата да бъде продадена за скрап. Частите бяха демонтирани през 2017-та година и предадени на вторични суровини. Останаха само стълбовете, които се ползват за улично осветление. Линиите на тролейбусите бяха заменени с автобуси. Всъщност кметът Даниел Панов разпореди преди няколко дни да бъдат премахнати и онези части, които при демонтажа са били забравени.
Не сме сами
За наше успокоение и други градове в България ликвидираха тролейбусния си транспорт. Първи бяха в Казанлък, които дръпнаха шалтера още през 1999-та година. Втори се оказахме, ние, от Велико Търново. Последваха ни Пловдив през 2012-та година, Добрич през 2014-та и Перник през 2015-та година. Недовършени останаха мрежите в Горна Оряховица, Шумен, Ямбол, Благоевград, Видин и Димитровград. За щастие в други 10 града тролейбусния транспорт се развива. В столицата се закупуват нови тролеи, а мрежите функционират още във Варна, Враца, Пазарджик, Плевен, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Хасково.
Добрата новина
Все пак местното ръководство във Велико Търново се опитва да поправи грешките на своите предшественици. Три електробуса ще се движат по улиците на Велико Търново. Те ще бъдат част от Интегрирания градски транспорт и ще намалят значително вредните емисии във въздуха. Предстои да видим дали старата столица отново ще се нареди сред градовете с екологичен транспорт в България.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
тролеи тролейбуси транспорт спрени Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати