Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Американският посланик във В. Търново: Визовият режим няма да отпадне скоро

  29.11.2018 14:27
Американският посланик във В. Търново: Визовият режим няма да отпадне скоро

Визовият режим за българите няма да отпадне в близко бъдеще, това заяви във Велико Търново американският посланик Ерик Рубин. Дипломатът е скептичен за премахване на ограничението, защото са необходими законодателни промени в Конгреса. България и още четири страни в Европа все още имат визов режим за пътуване в САЩ.
„И аз споделям желанието визовият режим за тези пет държави от ЕС да отпадне, но в близкосрочен план това не е вероятно да се случи. За да се случи това трябва да има промяна на закона от Конгреса. Имайки предвид развитието в Камарата на представителите и това, че демократите ще придобият контрол през януари, не мисля, че това може да се случи в близко бъдеще. Междувременно правим всичко възможно, за да улесним получаването на визи“, сподели Ерик Рубин и обясни, че почти 90 процента от всички апликации за визи се одобряват.
Той не пропусна да коментира и кризата между Украйна и Русия, но отказа да говори за евентуално изпращане на натовски войски в Азовско море.
 „Съединените щати призовават Русия незабавно да освободи задържаните членове на екипажите, украинските кораби и да спазва споразумението от 2003-та година между Русия и Украйна, което позволява на украински кораби да преминават транзитно през международни води. Също така Русия незабавно да преустанови провокациите“, категоричен беше Рубин.
Американският посланик проведе среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов и благодари за възможността да посети старата българска столица. Двамата разговаряха за областите, в които можем да си сътрудничим със САЩ.
„Ние дискутирахме няколко области, в които вече има напредък и той може да се постигне с подкрепата на американските инвестиции. Като това да доведем нови компании, но също така да поощряваме българските инвестиции в САЩ. Тук е напълно очевидно, че вече има силна и развита туристическа индустрия във Велико Търново. Кметът ми каза, че броят на американските туристи нараства. Можем да разширим сътрудничеството в хотелиерството, земеделието, производството на храни и напитки, както и минната област“, сподели Ерик Рубин. А кметът Даниел Панов поясни, че за първите 9 месеца на годината 50 000 американски туристи са посетили старата столица, като повечето от тях идват във Велико Търново от круизните кораби.
По-рано днес Ерик Рубин изнесе лекция във Великотърновския университет. Тя беше открита от ректора проф. Христо Бонджолов, който подчерта, че американски посланик не е идвал във ВТУ повече от 10 години.  Единствено пред нашия екип Ерик Рубин  коментира как властите в САЩ се отнасят с американските майки на деца с увреждания.
 „Нашата политика е ориентирана към това те да бъдат включвани в живота, съобразно с техните възможности, те да участват в различни дейности в училище, в ежедневието, а не да бъдат изключвани“, сподели Рубин. Той поясни също, че САЩ възнамерява да задълбочи сътрудничеството си с българските университети.
„Бих отбелязал, че с университета във  Велико Търново имаме една дълга история на сътрудничество, която датира от 70-те години на миналия век“, сподели Рубин. Относно студентските бригади той беше категоричен, че програмата е добра възможност за българските студенти да опознаят САЩ и да спечелят пари.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
посланик САЩ визи Русия Украйна ВТУ Христо Бонджолов Даниел Панов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати