Събота, 01 Oct 2022
            
Други

248 души измериха безплатно кръвната си захар в Павликени

  28.11.2018 09:52
248 души измериха безплатно кръвната си захар в Павликени

Безплатно измерване на кръвната захар се проведе в Павликени. Събитието се организира от Община Павликени за трета поредна година, съвместно с „Балмед“ ООД – София. То протече под патронажа на кмета инж. Емануил Манолов и бе във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с диабета.
248 души изследваха нивата на кръвната си захар. В кампанията се включиха и ръководствата на четири местни фирми, които поканиха служителите си да участват в здравния тест. Освен служители от общинска администрация, много граждани също измериха своите показатели. Тест лентите и убождащите устройства за всички изследвания осигури Община Павликени.
Диабетът придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души, обясниха здравните експерти, които проведоха тестовете. Те посочиха, че на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.
Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.
Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.
Инициативата се провежда с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.


Ключови думи
кръвна захар
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати