Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Петко Славейков се родил в църква на Колю Фичето

  25.11.2018 15:27
Петко Славейков се родил в църква на Колю Фичето

На 17 ноември се навършиха 191 години от рождението на един от великите българи - Петко Славейков. За радост и гордост на всички великотърновци той е роден именно в старата столица. Рядко обаче се споменава, че през 1827 година той проплаква в църква, изградена от друг голям българин - Уста Колю Фичето.
Съдбата довежда семейство Славейкови в Търново
Дядото на Петко Славейков бил от Банско. Казвали му Рачо Чехларя. Дните му били вгорчавани от турчин, който всекидневно го принуждавал да го носи на гръб през река Глазне. Рачо Чехларя не издържал на унижението и убил турчина. За да се спаси от османлиите, избягал в Търново. Синът му също се казвал Рачо и когато отраснал се захванал с казанджийство. Така съдбата отредила на Петко Славейков да се роди именно в старата българска столица.
Славеите в село Вишовград
Майката на Петко Славейков се казвала Пенка. Тя била от павликенското село Вишовград. Именно там Петко Казанджията решава да смени фамилията си на Петко Славейков, защото чул песента на славеите, които останали в съзнанието му завинаги. За съжаление големият български публицист и поет не помни своята майка, която умира при неговото раждане.
Църквата „Св. св. Кирил и Методий“
На 17 ноември 1827 година Петко Славейков проплаква в килията на бъдещата църква „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е издигната от майстор Колю Фичето. Неслучайно Петко Славейков е инициатор на първото честване на храмовия празник на 11 май 1869 година. Именно този факт дава още един повод за гордост на жителите от квартал „Варуша“.
Градежът на храма
Строителството на храма започва на 10 март 1860 г., когато султан е бил Абдул Меджид Ефиндимиз, и приключва през есента на 1861 г. Историята на църквата е свързана с преселниците, пристигнали от различни планински градчета. Кварталът тогава се нарича „Кошарската махала“ и неговите жители са събирали дарения за издигането на храма. Средства са дали българите в чужбина, както и Българската община в Цариград.
Първата църква с лята камбана
На мястото, където е построен храмът, хората са правили курбан за свети Атанасий, който е закрилник на всички преселници. До днес е запазен камъкът, на който е извършван жертвеният оброк. Това е първият храм в търновската духовна околия, който носи името на светите братя Кирил и Методий. Църквата е и първата с лята камбана. Тя се е намирала в камбанарията, изградена през 1885 г. Вътре в камбанарията има часовник, който отмерва всеки половин и кръгъл час.
След този градеж Колю Фичето става майстор
През 1860 г. Колю Фичето вече живее в Търново. В летописната книга на храма е записано, че той е първият български архитект. Твърди се, че след този градеж става „майстор”. Изящни са иконописването на църквата и дърворезбоването. Иконописците са от Трявна, а резбари са Тодор Несторов и Иван Димитров Стрелухов от град Калофер.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
Петко Славейков Колю Фичето църква родил
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати