Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Присовци празнуват днес 90-годишния юбилей на читалището си

  09.11.2018 09:24
   Присовци празнуват днес 90-годишния юбилей на читалището си

Обикновено в последните месеци на годината читалищата във Великотърновска област отбелязват своите юбилеи, та днес дойде ред и на Присовското. Читалище „Васил Левски”, с което се гордеят всички в Присово, навършва 90 години. И макар да има в областта много по-стари от него, историята и дейността му е белязана с ентусиазъм, родолюбие и много успехи.

 А замисъл за създаване на читалище в Присово възниква още през 1886 г. с основаването на градинарското дружество „Свети Никола”, преименувано по-късно в „Съзнание”. По инициатива на учителя Георги Раденков в устава на дружеството се добавя и „даване представления за народа”. През зимата на 1892 г. изникнал народен театър и сцена, преградена с тъкани черги. За пръв театрален салон се използвала винарската изба на метоха на манастира „Св. Архангел”, а първата изиграна пиеса била „Многострадална Геновева”. През 1914 г. възниква друго спортно-просветно дружество „Васил Левски” с 36 члена, което развивало и библиотечна дейност. Именно обединението на двете дружества е в основите на НЧ „Васил Левски”. За първи председател бил избран Тодор Овчаров.

 След положеното начало местната присовска интелигенция подхваща бурна дейност, в която въвлича мало и голямо. Читалището се превръща в стожер на културата и обединителен център за напредничавите младежи в селото. Възобновяват се традиционни празници, театралите изнасят пиеса след пиеса в мазата на метоха чак до 40-те години.

 През 1938 г. се създава есперантско дружество „Единство” с ръководител една от емблематичните личности на Присово – Иван Рачев. Като съветник в Министерския съвет на Република България, той има изключителен принос за осигуряване на средства за изграждане и откриване през 1984 г. на пристойка на училището в селото.

 Още няколко личности остават завинаги в историята на читалище „Васил Левски” и на Присово. Не може да не се споменем активният читалищен деец, театрал, ремсист със смъртна присъда за участие в антифашистката съпротива и главен прокурор на България в периода 1962  - 1981 г. Иван Ганчев Вачков. Председателят на читалището между 1964 и 1984 г. Душко Душков, който има главна заслуга читалищната дейност в този период да изживява буен разцвет. Първият ръководител на смесения хор Никола Суванджиев. Минчо Георгиев, който ръководи създаденият през 1961 г. женски народен хор от 30 жени.

 В читалище „Васил Левски” в Присово художествената самодейност и съставите постепенно нарастват. В началото на 60-те години започва своите изяви и инструментален състав „Джаза” в състав: Петко Колев – тромпет, Янко Маринов и Минко Симеонов – акордеон и Иван Пенев – барабани.А в края на 70-те публиката в Присово възторжено аплодира танцовият състав с хореограф Димитър Маринов.

През 1980 г. под ръководството на учителката Надка Тодорова започват съществуването си група за изворен фолклор и детска фолклорна група.

А в ново време, през 1996 г. възниква „Театърът на приказките” – минал от уличката в махалата, през читалищната сцена, та чак до сцената на МДТ „К. Кисимов”, където публиката аплодира спектаклите му „Вампир”, „Ветрове”, „Парчета от чувства”... Ръководи го ученикът тогава Пламен Петров.

 Една човек обаче има особено място в читалищния живот в Присово и заслуги за развитието на певческото изкуство – маестро Райко Долапчиев. На читалище „Васил Левски” той посвещава 20 години от своя творчески път. Благодарение на високия му професионализъм и отдаденост, ръководеният от него хор „Аглика” прави Присово известно в цяла България и печели златни медали и множество отличия на престижни фестивали. От 2015 г. ръководител на този хор е младият и амбициозен Светлин Георгиев, под чието ръководство продължава да печели отличия. 

 За да го има всичко това през годините, разбира се, че е била особено нужна читалищна сграда. На 25 септември 1959 г. се полагат основите, а тържественото откриване на новата читалищна сграда става на 17 юни 1961 г., лично от председателят на ОФ Енчо Стайков. Цялото село дава доброволни трудодни, за да го има читалищният дом, който още тогава разполагал с два салона, гримьорна, книгохранилище, читалня, кръжочни помещения и кинокабина с прожекционен апарат.

От 2005 г. председател на читалището и кмет на Присово е Малина Попова, благодарение на която чрез спечелени проекти покривът на читалището бе поправен, а част от инфраструктурата в селото – ремонтирана и облагородена.

 Години наред НЧ „Васил Левски - 1928” е изнесена сцена на Международния фолклорен фестивал, който се провежда в старата столица и посреща фолклорни групи от четирите края на света. Самодейките от хор „Аглика” не само участват в селските празници, но и почти редовно се представят на различни национални и регионални форуми.

 Те са и в основна част от празничната програма на тържеството-концерт за юбилея на читалището, който ще се проведе днес от 18,30 часа. Гост-звездата на вечерта е Христо Кидиков, който ще зарадва с песните си всички в салона. Вечерта ще завърши с песните и танците на търновския ансамбъл „Искра”, в който играят двама-трима присовци. А и ръководителят на „Искра” Борислав Ангелов си е техен човек, защото живее в Присово.  

В началото ще има мултимедийна презентация за историята му от 1928 г. до сега. С почетни грамоти ще бъдат удостоени заслужили дейци: ветеранът Дончо Савов, само с година по-голям от читалището, Димитър Маринов – хореограф през златните му години – 70-те, най-възрастната самодейка, участвала повече от 60 години е на сцената, в почти всички състави – Паунка Ботева. Благодарствени адреси организаторите на тържеството са подготвили и за спонсорите, без които то трудно би се осъществило.

 Ана Райковска   

 

 

 


Ключови думи
90-годишен юбилей на читалище в Присово
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати