Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Ученици от СУ ``Емилиян Станев`` създадоха образователна игра

  20.10.2018 19:09
Ученици от СУ ``Емилиян Станев`` създадоха образователна игра

Игра, с която ученето да стане по-интересно, създадоха ученици от СУ ``Емилиян Станев``. Играта младите хора, които са на възраст от 16 до 18 г., представиха днес на ученическо изложение, проведено в търновското училище. Изложението е едно от събитията, случващи се в рамките на проекта „Координиране на съвместни политики и инвестиране в оборудване в областта на образованието в трансграничния регион”, в който СУ ``Емилиян Станев`` участва заедно с четири образователни институции от трансграничния регион Румъния – България. Водещ партньор по проекта е Училищният инспекторат на образованието на окръг Кълъраш, Румъния. Българските училища партньори по проекта са СУ „Емилиян Станев” – гр. Велико Търново, ПМГ „Св. Климент Охридски” – гр. Силистра и СУ „Христо Ботев” – гр. Тутракан. Продължителността на проекта е 24 месеца - от 26 април 2017 г. до 27 април 2019 г.
Играта цели да помогне при ученето по природни науки, математика и информатика. На карти с 4 степени на трудност са изписани термини, които всеки участник трябва да обясни с жестове, рисунка или думи. Ако се затрудни, на помощ на играещия идва книга, в която всяка специализирана дума от картите е обяснена подробно. Печели този, който пръв стигне до края на игралното поле, разказаха Стефка Стойкова, Катрин Чавдарова, Силвия Георгиева, Адриан Косев, Светослав Петров и Славко Сергеевич от СУ ``Емилиян Станев``.
На изложението учениците представиха и друга своя разработка – робот, който може да намери приложение в туризма или производството.
Прототип на космическа станция, пригодна за живот, макет на Слънчевата система, автомивка, която ползва пречистена с активен въглен или чрез филтрация вода, дори машина за захарен памук показаха днес участниците в изложението. СУ ``Емилиян Станев`` е негов домакин от 19 до 21 октомври.
Проектът се финансира от бюджета на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020” и националните бюджети на Румъния и България. Общият бюджет е 994 896,64 евро, от които 155 600,15 евро за търновското училище.
Дейностите по проекта са адресирани към подобряване и осъвременяване на образователната инфраструктура в трите български и пет румънски училища. Те ще бъдат оборудвани със специални кабинети за интердисциплинарно изучаване на математика, природни науки и информационни технологии. Това ще допринесе за повишаване мотивацията на учениците от гимназиален етап за изучаване на тези науки, както и за развиване на техните креативност и научен потенциал. В проекта са заложени също разработването на интердисциплинарна учебна програма по математика, природни науки и информационни технологии, която ще бъде предложена на национално ниво пред образователните министерства в Румъния и България, както и общо три ученически изложения, в които се показват разработени от ученическите екипи научни проекти в тематичната област на проекта.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати